Strah od FaceApp-a ili ruske konkurencije? "Ova tehnologija im je dobro poznata"

Aplikacija FaceApp ponovo je doživela veliku popularnost. I dok se ceo svet zabavlja time kako će da izgleda kada ostari, lider demokrata u Senatu SAD Čak Šumer u ruskoj verziji ove aplikacije iskuljčivo vidi pretnju po nacionalnu bezbednost Amerike.

Život

Izvor: B92

Petak, 19.07.2019.

12:32

Strah od FaceApp-a ili ruske konkurencije?
Foto: depositphoto/opturadesign

Sve verzije aplikacije koriste veštačku inteligenciju i menjaju facijalne ekspresije i izgled osobe sa fotografije. Ali, da bi korisnik mogao da vidi sebe podmlađenog ili starog, u većini aplikacija mora da prihvati uslove korišćenja, čime kompaniji koja stoji iza aplikacije ili društvene mreže dozvoljava da raspolaže njegovim podacima.

Senator Šumer tvrdi da sve fotografije iz ruske verzije aplikacije mogu ubuduće da se koriste bez saglasnosti vlasnika, što može da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednot, ali i pretnju po bezbednost informacija miliona američkih korisnika.

On je čak pozvao FBI da istraži na koji način lične informacije miliona američkih korisnika ove aplikacije mogu da budu od značaja ako se nađu u rukama ruskih vlasti, kao i da li postoji opasnost da informacije posluže kao kompromitujući materijal protiv američkih državljana. "Nikada ne prenosimo druge slike sa telefona. Većina slika se briše sa naših servera u roku od 48 sati od trenutka otpremanja. Prihvatamo zahteve korisnika za uklanjanje svih podataka sa naših servera. Naš tim za podršku je trenutno preopterećen, ali ovi zahtevi imaju naš prioritet“, stoji u saopštenju kompanije.

Pokazali svoje "staro" lice: Poznati se zabavili novom aplikacijom

Takođe objašnjavaju i da ne prodaju i da ne dele korisničke podatke sa trećim stranama, da su sve funkcije "FaceApp-a" dostupne i bez prijavljivanja i da je ovu opciju izabralo 99% korisnika. Dakle, ruska kompanija nema pristup podacima preko kojih bi mogla da identifikuje osobu čiju fotografiju obrađuje.

Dušan Stojičević, konsultant za IT bezbednost, kaže da je prašina koju je podigao američki senator i tako opteretio server ruske kompanije u najmanju ruku neopravdana.
Foto: depositphoto/Pe3check
"Kada se registrujete na Fejsbuku dobrovoljno mu dajete vaše fotografije. Dakle Amerikanci negde tamo, gde god da su serveri, na raspolaganju već imaju vaše ime i lice“, izjavio je Stojičević.

Andrej Manojlo, profesor Moskovskog državnog univerziteta, komentarišući tvrdnju američkog senatora da je „FaceApp“ pretnja za nacionalnu bezbednost, kaže da se Amerikanci bave otprilike istim:

"Pod paravanom raznih aplikacija, igrica i programa zabavnog karaktera gde se traži registracija, oni sakupljaju lične podatke, pri tom iz različitih izvora, a onda ih objedinjuju i dobijaju takozvani "big data". Lični podaci kod Amerikanaca formiraju dosije za svakog aktivnog korisnika Interneta. Odnosno, ta tehnologija je njima i te kako poznata", rekao je Manojlo.

A sasvim je moguće da je ovde u pitanju i strah od konkurencije, jer ovaj vid tehnologije može da donese veliku novac, pa je izjava senatora zaparavo lobiranje koje su platile iste one američke kompanije koje bi htele da naprave sličnu aplikaciju, a da pritom istisnu ruskog konkurenta, smatra profesor Manojlo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: