- Vesti -

Pronađena jedna od najstarijih džamija

Arheolozi su saopštili da su u Izraelu otkrili ostatke jedne od najstarijih ruralnih džamija na svetu, izgrađene u vreme kada je islam stigao u svetu zemlju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: sepavone/depositphotos
Foto: sepavone/depositphotos

Izraelska agencija za antikvitete procenjuje da je džamija, otkrivena uoči nove izgradnje u beduinskom gradu Rahatu u pustinji Negev, izgrađena u 7. ili 8. veku, prenosi Rojters.

Postoje velike džamije za koje se zna da su iz tog perioda u Jerusalimu i Meki, ali retko je pronaći tako drevnu islamsku bogomolju koja je verovatno pripadala zajednici lokalnih poljoprivrednika, rekao je Gideon Avni, autoritet za antikvitete.

Na lokalitetu su iskopani ostaci džamije na otvorenom - pravougaona zgrada, otprilike veličine garaže za jedan automobil, sa molitvenom nišom okrenutom prema jugu, odnosno ka Meki.

"Ovo je jedna od najstarijih džamija poznatih sa početka dolaska islama u Izrael, nakon arapskog osvajanje 636. godine“, rekao je Avni.

Otkriće sela i džamije u njegovoj blizini su značajan doprinos proučavanju istorije tokom ovog turbulentnog perioda, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu