Vidljiv uticaj klimatskih promena i na hranu: "Usevi se prepolovili, ribe sve manje"

Zbog klimatskih promena koje bi mogle da izazovu problem sa rastom useva i izumiranje životinja i riba, možda ćemo morati da se oprostimo od omiljene hrane i pića.

Život

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2019.

15:52

Vidljiv uticaj klimatskih promena i na hranu:
Foto: depositphoto/DmitryRukhlenko

Usled globalnog zagrevanja, zemljište pogodno za uzgajanje kafe će se do 2050. verovatno prepoloviti. Očekuje se da će divlje vrste kafe potpuno izumreti do 2080. godine, piše BBC. U Tanzaniji, jednom od najvećih izvoznika kafe, usevi su se već smanjili na pola u proteklih 50 godina.

Za one koji misle da mogu da izbegnu krizu tako što će se prebaciti na čaj, naučnici u Indiji imaju loše vesti: monsuni koji „"neguju" plantaže čaja postaju sve intenzivniji i počeli su da utiču na ukus useva. Zato se treba pripremiti na manje ukusne, razvodnjene čajeve u bliskoj budućnosti.

Čokolada je definitivno neočekivana žrtva globalnog zagrevanja, mahune kakaa vole visoke temperature i veliku vlažnost, ali ono što vole još više je stabilnost. Biljke kakaa su zahtevne baš kao i biljke kafe, a svaka promena u temperaturi, padavinama, kvalitetu zemljišta, suncu i brzini vetra može da ima drastičan uticaj na žetvu.
Foto: depositphoto/sokolj7
Uzgajivači u Indoneziji i Africi su već počeli da se prebaciju sa uzgajanja kakaa na stabilnije useve, kao što su palmino ulje ili drvo kaučuka. To će u praksi loše uticati na pristupačnu cenu čokolade.

Što se tiče svakodnevnih manje zahtevnih stvari kao što su riba i krompir i na njih će uticati klimatske promene. Ribe su sve manje i manje, piše BBC. Jedan od razloga za to je sve niži nivo kiseonika u okeanima koji se zagrevaju. Ugljen dioksid, takodje, čini morsku vodu kiselijom, što znači da školjkama sve teže raste ljuska.

Ozbiljni dokazi su u mreži - globalni ulov je već opao za pet posto. Oni koji love ribu u Severnom moru uočiće da im je ulov opao čak za trećinu. Krompiri rastu pod zemljom, ali će i oni trpeti zahvaljujući sve češćim sušama. Samo jedno vrelo leto 2018. u Velikoj Britaniji je uticalo da se rod krompira smanji za četvrtinu, dok se svaki pojedinačni plod smanjio za tri centimetra, preneli su britanski mediji.
Foto: depositphoto/bit245
Industrija konjaka u jugozapadnoj Francuskoj stara 600 godina je u krizi. Sve više temperature čine da je njihovo groždje preslatko za destilovanje. Proizvodjači izbezumljeno traže pogodne zamene, trošeći na stotine hiljada evra svake godine na istaživanje, ali sa malo uspeha do sada.

Malo dalje na severu, u Škotskoj, proizvođači viskija se takođe hvataju za glavu. Globalno zagrevanje je smanjilo zalihe sveže vode zbog suša. Prošlog leta, mnogi proizvođači viskija su bili prisiljeni da ugase proizvodnju, a metereolozi upozoravaju da ekstremni vremenski uslovi postaju sve učestaliji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: