Talenat u genima: Prevremeno rođen, ali je već sa 5 godina rešavao zadatke za 2. razred

Ima nešto talenta u genima, uz pobede utabane u posvećenosti. Zasigurno, mnogo pomaže i kada imate od koga da učite, jasno je u porodici Milanović iz Pančeva, iz koje dva brata, Marko (11) i Pavle (7), prvaci su Srbije u svojim uzrastima.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.07.2019.

16:05

Talenat u genima: Prevremeno rođen, ali je već sa 5 godina rešavao zadatke za 2. razred
Marko Milanoviæ/Foto: Nebojša Milanoviæ

Prvo se najstariji brat Marko okitio zlatnim medaljama, stotinama njih, a "nered" u sobi prave i pehari. Lani je ispisao šahovsku istoriju Srbije postavši petostruki šampion. Sa kadetskog šampionata vratio se prvi u svemu - brzopoteznom, ubrzanom i redovnom šahu i rešavanju šahovskih problema, a već sutradan na novom takmičenju zauzeo prvo mesto i na školskom takmičenju. Poslednja titula u njegovoj biografiji je: peti put šampion Vojvodine, u konkurenciji starijih od sebe.

"Šah igram od svoje pete godine. Više od deset puta sam bio prvak Srbije u svim šahovskim disciplinama i bio sam na mnogim evropskim i svetskim prvenstvima. Dosad sam osvojio više od 300 pehara", prepričava nam Marko i dodaje šta je slatko kao pobeda, nije ni sve u zasukanju rukava pred crno-belim poljima:

"Dosta sam proputovao i upoznao puno dobrih drugara".
Zemun, dva prva mesta/Foto: Nebojša Milanoviæ
Pravi takmac od rođenja, prevremeno rođena beba, izrastao je u dečaka koji je sa pet godina rešavao matematičke zadatke za drugi razred. Prijatelj roditelja iz Regionalnog centra za talente došao je na ideju da mu um bude izazivan šahom. Nije naravno ni sve u crno-belim poljima i pobeđivanju višestruko straijih od sebe. Kao i sva deca, voli da provodi vreme sa drugarima.

"Osim šaha treniram i karate, a ranije sam trenirao stoni tenis, koji sada igram rekreativno", kaže Marko.

Njegovim koracima sasvim spontano je krenuo aktuelni kadetski šampion Srbije učenika prvog razreda, mlađi brat, sedmogodišnji Pavle.

"Počeo sam da igram šah gledajući svog brata Marka, koji je već puno puta prvak Srbije", kaže sedmogodišnjak, kojem je najbolji šahista na svetu, naravno - brat.
Foto: Nebojša Milanoviæ
"Šah igram malo više od dve godine, a zajedno sa bratom već skoro dve godine treniram i karate. On ima zeleni, a ja crveni pojas", napominje Pavle.

Krenuli su redom da otkrivaju i zabavljaju se svojim kefalicama. Pavle je pomalo učio od tate, vežbao sa Markom, pa krenuo svojim tempom tako mali da piše prve stavke svoje biografije. Ispostavilo se, sada maltene porodično osvajaju takmičenja.

Jednog dana, verovatno je da će se dvojac naći na dve strane stola u finalu nekog prvenstva, razdeljenih crnih i belih figura.

Da se pojavi u "kućnoj konkurenciji" i nastavi "niz" moguće je i žensko ime, najmlađe sestre, trogodišnje Krune. Ako je zapisano u genima, videće se vrlo brzo, već za godinu-dve.

Milena Rodić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: