- Vesti -

The Chainsmokers: Sanjiva elektronika "uzastopnih pušača"

Jašući na talasu milenijalske nostalgije za 80-ima, The Chainsmokers su postigli za kratko vreme enormnu popularnost svojim sanjivim synthwave melodijama, savršenim za leto. A što je najslađe, izgleda da nisu ni nameravali da budu pop-čudo. Ali su to svakako postali!

Piše: Žikica MiloševićIzvor: EXIT
Podeli
Foto: Exit / Promo
Foto: Exit / Promo

Exit će nas ove godine obradovati jednim od najvećih hitmejkera savremenog doba: The Chainsmokers su zanimljivi crossover između DJ i elektronske scene i indie pop i indie rock scene sa druge strane. Ovaj elektronski DJ duo iz Njujorka je počeo tako što je remiksovao indie stvari na svoj način, da bi na kraju počeli da pišu svoje pesme u istom fazonu. Propevali su, ali pošto su shvatili da nisu glasovni džinovi, često posežu za nekim drugim pevačicama (najčešće) da bi obogatili svoj zvuk. Njihove melodije su letnje i pitke i sasvim u savremenom MTV i YouTube stilu, a duet sa Halsey doneo im je 2,3 milijarde pregleda na YouTube, dok je jedna od upečatljivijih kolaboracija bila sa pevačicom Bebe Rexha (čita se Bibi Redža), koja je poreklom iz Severne Makedonije.

E, sad, ovde se postavlja pitanje, a često ga postavljaju oni iole malo stariji, kako ovako nežne, sladunjave i spokojne letnje pesme mogu da dosegnu milijarde pregleda na YouTubu i svojim stvaraocima donesu milione? Da bismo odgovorili na to pitanje, moramo malo otići u istoriju i psihologiju: naime, The Chainsmokers profitiraju na nostalgiji. I to ne bilo kojoj nostalgiji, već na nostalgiji za 80-ima. Ne bilo kojim 80-ima, već na periodu od 1983. do 1987. godine. A sve je to “maslo” milenijalaca, i onih koji dolazi za njima, Generacije Z, koja ima već 19 godina i nije za šalu! Milenijalci, naime, imaju veliku nostalgiju za centralnim periodom 80-ih, koji se neformalno smatra najsretnijim periodom u istoriji (novijoj), a za razliku od low-tech 70-ih, koje su bile grešne i prelivene rokenrolom, 80-e su bliske i high-tech, a opet, dovoljno “stvarne”: u 80-ima su stvari bile opipljive a ne virtuelne, nije bilo milion načina za komunikaciju a opet je komunikacija bila bliža. Otud i ogromna popularnost serija kao što su “Stranger Things”, otud i renesansa “najvećeg gubitnika u istoriji bezalkoholnih pića”, New Coke – ovo piće je ponovo počelo da se preoizvodi zbog nostalgije milenijalaca. Baš kao i vinili. A kao jedan od dominantnih stilova perioda 1983-1987. vratio se, u nostalgičnom ruhu, synthwave – muzika koja nas podseća na spokoj, letnje zalaske sunca i prijatelja koji nas zagrli i kaže “sve će biti dobro” - bilo da smo na plaži ili u vrelom gradu.

The Chainsmokers su svojim nežnim mellodijama upravo najbolji glasnogovornici svoje generacije – oni nam polušapatom melodično govore da budemo spokojni. A milenijalci su sve samo nisu spokojni, u svetu u kome sigurnosti ima sve manje, oni je traže u muzici. Oni žele nešto utešno u poznatim formama i prepoznatljivim detaljima – psiholozi čak tvrde da je muzička tema zvana “milenijalski whoop” prisutna u ogromnom broju savremenih hitova – pa tako i kod The Chainsmokersa: pronađite jedan “whoop” u pesmi “Closer”. I nisu čudni ni njihovi dueti sa gigantima kao što je Coldplay: Coldplay je od gitarskih početaka otplovio ka synthwaveu još pre nekoliko godina, donevši nam umesto coldplayevskog “kišnog spokoja” 2000-ih, nov, “sunčani spokoj” 2010-ih. Sve danas konvergira ka ovom zvuku, i gitarski velikani i elektronski sastavi, pa i bivši DJ-evi i producenti, kao naši “Uzastopni pušači” (ime su dobili ne po klasičnim cigaretama, već po “smešnim cigaretama”, kako je Delboj rekao u jednoj epizodi “Mućki”).

Milenijalci su generacija koja lomi prethodno uspostavljena pravila. Sve je počelo još 1998. kada je DJ Marusha iz Berlina, iako producent i DJ, bila proglašena za najboljeg ženskog izvođača MTV Europe. Dragi rokeri, sadašnji konzumenti muzike nisu gadljivi na to da neko stvara muziku preko računara. Rik Beato je nedavno dao sjajnu analizu da je savremena elektronska muzika, sa pevanjem ili bez njega, prva u možda poslednjih 60-70 godina koja se ne temelji na bluzu i crnom nasleđu. Milenijalce to nije briga. Došlo je vreme promena, a upravo njujorški duet koji je prvo puštao indie-pop remikse, i rešio da sasvim slučajno propeva, predstavlja najbolji znak vremena u kojima živimo. Možda su oni “slučajne zvezde” i nemaju glasove Fredija Merkjurija, ali su istinske zvezde sa sjajnim pesmama. Milenijalce za njihovu muzičku (ne)virtuoznost nije briga. Ni nas nije briga. Oni su prosto sjajni, kao sladoled u letnje popodne. Njihove sanjive i spokojne letnje melodije će nas odvesti u svet 1983. godine na Petrovaradinskoj tvrđavi, u petak 5. jula na Main Stageu. Budite deo spokoja u svetu nespokoja. Jer The Chainsmokers su tu da nam daju preko potrebnu nostalgiju i sreću.

strana 1 od 130 idi na stranu