Treba li roditelji da ljube decu u usta?

Poznati fudbaler Dejvid Bekam ponovo je razbesneo svetsku javnost kada je svoju sedmogodišnju ćerku Hrper, na prepunom stadionu, poljubio u usta.

Život

Izvor: B92

Utorak, 02.07.2019.

08:10

Treba li roditelji da ljube decu u usta?
Foto: Gettyimages / Richard Heathcote

Poljupci su podelili i psihologe, dok su pedijatri jedinstveni - za njih je to neprihvatljivo, pre svega iz higijenskih razloga.

Šta je čudno u tome kada roditelj poljubi dete u usta? Do kog uzrasta je to prihvatljivo? Mogu li takvi ovlaš poljupci loše da utiču na mališane?

O tim pitanjima, u emisiji "Jutro " Prve televizije, govorili su psihoterapeut Radmila Vulić Bojović i psihijatar profesor doktor Jovan Marić.

"Ne mislim da je to neprihvatljivo. To nije agresivan čin, da bi bio neprihvatljiv, ali činjenica jeste da u našoj kulturi tako nešto nije uobičajno i da se smatra neprimerenim gestom u odnosu na dete. U američkoj i zapadnoevropskoj kulturi to je čak uobičajna stvar. To je nešto što bi ljudi trebalo da imaju u vidu. Kada govorimo o tom poljupcu, u njemu, između roditelja i dece nema ničeg seksualnog. Oni to razmenjuju kao i svaku drugu nežnost ili fizički kontakt", kaže Radmila Vulić Bojović i dodaje da nije dobro tek tako olako osuđivati ljude.

Jovan Marić kaže da se, kada je ovakvo mišljenje u pitanju, nalazi na drugoj strani.

"Frojd se proslavio tezom da dete nije čedno, nego je polimorfno perverzno. Biološki je normalno da sin voli suprotnog roditelja. Sin voli majku, a ćerka je vezana za roditelja", kaže on.
Marić dodaje da je kod roditelja uočeno zavodničko ponašanje prema detetu surotnog pola.

"Nema tu nikakvih seksualnih primesa, već je suština u posebnom vezivanju deteta za sebe 'nekim posebnim nitima'", isitče Marić.

A da takav poljubac i takva bliskost kasnije mogu da utiču na seksualnost deteta i da li to na dete može da deluje zbunjujuće?

Opširniju priču pogledajte u snimku iz emsije Jutro Prve televizije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: