Povratak drum'n'bassa na velika vrata

Drum’n’bass, odnosno jungle je svoj veliki proboj na svetskoj muzičkoj sceni imao devedesetih, a kod nas početkom 2000-ih. Uticaj je bio toliko snažan da se radnja filma “Munje” bazirala, između ostalog, i na snimanju prvog srpskog drum’n’bass albuma.

Život

Izvor: Piše: Iva Nikoliæ

Sreda, 03.07.2019.

11:00

Povratak drum'n'bassa na velika vrata
Foto: Exit / Promo

Godine 2008. i 2009. ostaće upamćene po čuvenim setovima britanskih drum i dubstep di-džejeva na Exitu. Tačno mogu da se setim đuskanja, koje je ličilo na ritualni afrički ples, sa društvom na drum nastupima glavne bine do ranih jutarnjih časova. U tom periodu emitovali su se i serije „Skins“ i „Misfits“, sa svojim kultnim soundtrackom. Još mogu da čujem glas voditelja na BBC radio 1 emisijama “wickeeeed tuneee”.

A onda je dоšlo do zatišja u ovom žanru. Ovo je svim klaberima u period od 2010. pa nadalje značilo zamrlost druma, jer na rejvu skoro pa da niko više nije ni vrteo ovu muziku. Pojavio se James Blake i sa svojim post dubstepom omamimo mnoge kolege i fanove i jednostavno su se svi prešaltali sa druma. Dalo bi se sada zaključiti da je bio prolaznog karaktera, čija je smrt bila definitivna. Ali to jednostavno nije bio slučaj.

Samo je došlo je do pada njegove ultrapopularnosti na ovim prostorima. Međutim, drum producenti su nastavili da prave kvalitetnu muziku i držali su se onoga što je njih vozilo. I onda se kao što je i otišao, drum i vratio. Od otprilike 2017. smo ponovo mogli da čujemo ove ubrzane bitove po klubovima, na žurkama, na festivalima. Prošlu zimu sam bila u rendom izlasku u Sremskoj Mitrovici i kada je di-džej pustio “Tarantulu” od Penduluma svi su pali u trans. Onako nostalgični, ali jednako jak trans kao i pre deset godina. I nekako sve više su počele da se organizuju drum žurke. Pa eto i Rahmanee je postao deo benda Minilinija. Kakva radost.

Ove godine obeležava se i 10 godina postojanja UKF organizacije, a kod nas će se proslava dogoditi upravo na glavnoj bini Exita sa nastupom Chase & Statusa. Oni će prvi put na ove prostore doneti svoj RTRN II JUNGLE nastup, nazvan po njihovom najsvežijem albumu (koji je inače fenomenalan). Njima će se pridružiti i Kabaka Pyramid, Brockie & Det, a ceo nastup biće posvećen nedavno preminulom frontmenu sastava The Prodigy, Keithu Flintu. Pored Chase & Statusa, svoj nastup na glavnoj bini imaće i Dub Fx, a u ime ove godišnjice na ovogodišnjem izdanju Exit festivala pokrenuće se u nova X-Bass Pit bina. Ona će biti u potpunosti posvećena bass muzici – na njemu će nastupiti DJ dvojac Technimatic, energični Turno i sve popularniji ruski d’n’b tandem Gydra, uz regionalnu i domaću postavu koja broji više desetina imena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: