Emotivna strana britanskog repa

Hip-hop i rep muzika oduvek su mahom bili sinonim za tematiku hard core mačoizma – dileri, psihoaktivne supstance, promiskuitet, hladnokrvnost. U najvećem broju slučajeva sve se vrti oko surovog života na ulicima problematičnih, siromašnih krajeva, a o emocijama se skoro ni progovara.

Život

Izvor: Piše: Iva Nikoliæ

Utorak, 02.07.2019.

11:00

Emotivna strana britanskog repa
Foto: Exit / Promo

To je već jedan klizav teren u koji mnogi izvođači ovog žanra nisu želeli da zalaze. A onda se desio preokret i jedna vrsta sazrevanja na sceni, a ponajviše u Britaniji gde se pojavila nova, dublja lirika.

Jedan od prvih repera koji se odlučio za iskazivanje ranjivosti u svojoj muzici jeste i dvadesetpetogodišnjak iz južnog Londona Loyle Carner. Kako je i sam izjavio u jednom intervjuu ''radije ću da vodim realan život, nego da imam gomilu devojaka i da se drogiram''. I njegove pesme zaista iskazuju taj mindset. Svi oni osećaji koji se duboko nalaze u nama, smisao koji nećemo naći na površini, mentalno zdravlje – njegove su teme. I zaista, sa jazzy i melanholičnim bitovima Loyle Carnera gađaju tačno u srce. Njegov poslednji album 'Not Waving but Drowning'' bazira se i na ADHD dijagnozi poremećaja pažnje koju ima. Mnogi ga karakterišu kao najnoviju nadu britanske hip-hop scene.

Nedavno preminuli Blaine Cameron Johnson, aka Cadet, takođe je bio na emotivnijoj strani. Svet repa i grajma će ga pamtiti po iskrenim i ličnim tekstovima u kojima je obrađivao senzitivne, emotivne i teme o kojima se nije dovoljno diskutovalo. Kako se sa 15 godina konvertovao u Islam, dosta je repovao i o religiji i spiritualnosti, iako je bio sklon korišćenju oštrijeg rečnika i žargona. Disfunkcionalan odnos sa ocem, koji je bio zavisnik od kreka, je takođe koristio za svoju liriku, ali i sopstveni problematični odnos sa drogom. Za razliku od mnogih, on nije bio sklon glorifikovanju takve vrste života, već upravo suprotno. Kao jedan od trenutno najjačih imena na britanskoj, ali i svetskoj rep i grajm sceni, Skepta je poslednjim albumom ''Ignorance Is Bliss'' zadao standard, ali takođe se i nonšalantno osvrnuo i na ljubavne odnose, kao i onaj sa ocem, na životna učenja. To je najočiglednije u stihovima ''Recently I’ve been learning a lot/All I know is there’s no better feeling/Than getting home and seeing my little girl in her cot''. Takođe je vidna i njegova umetnička evolucija od tinejdž bengera ''Rolex sweep'' do političkog aktivizma na pretposlednjem albumu ''Konnichiwa'' ili sveopšte životne fuzije na poslednjem. Ovog muzičkog velikana slušaćemo na Exitovom Main Stageu u nedelju 7. jula u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: