Vidovdan: Posle 630 godina ne zna se šta je mit, a šta se zapravo desilo? VIDEO

Danas je Vidovdan. Dan sećanja na stradanje Srba i kneza Lazara Hrebeljanovića u bici protiv turske vojske na Kosovu polju pre 630 godina. A tačno pre 100 godina potpisan je i Versajski mirovni ugovor, čime je završen Prvi svetski rat.

Život

Izvor: B92

Petak, 28.06.2019.

11:12

Vidovdan: Posle 630 godina ne zna se šta je mit, a šta se zapravo desilo? VIDEO
Foto: Printscreen TV Prva

Vidovdan je kroz srpsku istoriju više puta imao karakteristike prelomnog datuma - određenim političkim događajima okretao se istorijski kontekst.

O tome da li je sudbina Srba neraskidivo vezana za dan kada su se na Kosovu polju opredelili za carstvo nebesko, govorio je u "Jutru" istoričar Dejan Ristić.

"Kosovska bitka je samo jedan u nizu sukoba između Srba i Turaka koji su se dešavali od početka 14. veka", rekao je Ristić.

Na pitanje šta je mit, a šta istina kada je u pitanju pobednik Kosovske bitke 1389. godine, Ristić je rekao:

"To je najmitologizovaniji istorijski događaj u našoj prošlosti (Kosovska bitka). Ona se zapravo dogodila čak 13 dana pre nego što mi slavimo, tačnije 15. juna 1389. godine. Mi već godinama, da napomenem, proslavljamo pogrešan datum Kosovske bitke 28. jun", rekao je i objasnio da kada je država prešla na novi kalendar, crkva je ostala na starom, pa zato obeležavamo s 13 dana zakašnjenja.

Podsetio je da se bitka odigrala na Gazimestanu, na kojem su se sukobile dve vojske - srpska koaliciona koju su činile trupe svega trojice velikaša kneza Lazara, Vuka Brankovića i bosanskog kralja Tvrtka I Velikog i sa druge strane turska vojska koju je predvodio emir, a ne sultan Murat I.

"Prvi turski sultan je bio njegov sin Bajazit I", objasnio je Ristić.

Šta je sve mit, pogledajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: