Istina o Solčence zahaja: "Pokazalo se da je to jedna mala, veštačka priča" VIDEO

Solčence zahaja, in vas tiho spi, lunica prihaja, ptiček žvrgoli. To su stihovi slovenačke narodne pesme.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2019.

12:08

Istina o Solčence zahaja:
Foto: Printscreen TV Prva

Bar tako misle oni građani koji su u Srbiji, u vreme Titove Jugoslavije, ovu pesmu pevali na časovima muzičkog vaspitanja. Međutim, etnomuzikolozi njeno poreklo sve češće dovode u pitanje.

Kako je moguće da nijedan anketirani Slovenac ne zna "Solčence zahaja", ko je onda autor ove pesme, zašto se ona učila samo u Srbiji, šta ćemo saznati u dokumentarcu koji se o tome snima, kako se bratstvo i jedinstvo pesmom gradilo u Srbiji, koje smo naše kompozicije bili primorani da zaboravimo?

Ovo su samo neka od pitanja na koja su u "Jutru" odgovarali Ana Hofman, etnomuzikolog iz Instituta za kulturne i studije sećanja pri Slovenačkoj akademiji nauka i umetnosti, i Dragoslav Bokan, režiser i predsednik Instituta za nacionalnu strategiju.

Hofmanova je ispričala da je, kad je otišla na doktorat u Sloveniju, bila srećna što zna bar jednu narodnu pesmu te zemlje, ali da se iznenadila kada je shvatila da nju niko tamo nije ni čuo.

Kaže da su joj čak rekli da solčence čak nije ni slovenačka reč.

"Oni kažu sončence... Zapravo sam shvatila da tamo niko tu pesmu ni ne zna i krenula sam da budem detektiv", objasnila je.

Bokan je istakao da je to zapravo jedna "kafkijanska priča".

"Pokazalo se na jednom malom primeru da je to sve jedna veštačka priča", rekao je Bokan.

Više saznajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: