- Vesti -

Izgladnela pronađena na ulici: Lov na nju zabranjen

Jedan gladan polarni medved koji je viđen na periferiji ruskog arktičkog grada, više od 800 kilometara od svog prirodnog staništa, uhvaćen je i veterinari su ga zbrinuli, objavile su danas vlasti.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Ilustracija / Foto: GUDKOVANDREY / Depositphotos
Ilustracija / Foto: GUDKOVANDREY / Depositphotos

Medved je prvi put uočen u nedelju uveče u industrijskoj zoni Talmah, severoistočno od Norilska, kako prevrće kante za smeće tražeći hranu.

Slike te iscrpljene životinje objavljene su na društvenim mrežama. To je ženka, izgleda stara godinu dana i teška skoro 200 kilograma, izjavio je Aleksander Korobkin, zvaničnik Ministarstva za ekologiju.

Po vlastima, ona je toliko slaba da se još ne može osloboditi u prirodi.

Očekuje se da će mečka posle veterinarskih pregleda biti poslata na oporavak u zoološkom vrtu u Krasnojarsku, u Sibiru, nekoliko hiljada kilometara južno od Norilska.

Upadi polarnih medveda u naselja u potrazi za hranom su sve češći u severnoj Rusiji, jer njihova staništa i prirodni izvori hrane propadaju zbog klimatskih promena i topljenja leda. Polarni medvedi su u Rusiji ugrožena vrsta i lov na njih je zabranjen.

U februaru, stanovnici arktičkog arhipelaga Nova Zemlja su bili pod invazijom desetina agresivnih polarnih medveda koji su bili u potrazi za hranom, što je prisililo vlasti da proglase vanredno stanje. Slike medveda na stepeništima stambenih zgrada obišle su svet.

strana 1 od 130 idi na stranu