- Vesti -

Izgladnela pronađena na ulici: Lov na nju zabranjen

Jedan gladan polarni medved koji je viđen na periferiji ruskog arktičkog grada, više od 800 kilometara od svog prirodnog staništa, uhvaćen je i veterinari su ga zbrinuli, objavile su danas vlasti.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Ilustracija / Foto: GUDKOVANDREY / Depositphotos
Ilustracija / Foto: GUDKOVANDREY / Depositphotos

Medved je prvi put uočen u nedelju uveče u industrijskoj zoni Talmah, severoistočno od Norilska, kako prevrće kante za smeće tražeći hranu.

Slike te iscrpljene životinje objavljene su na društvenim mrežama. To je ženka, izgleda stara godinu dana i teška skoro 200 kilograma, izjavio je Aleksander Korobkin, zvaničnik Ministarstva za ekologiju.

Po vlastima, ona je toliko slaba da se još ne može osloboditi u prirodi.

Očekuje se da će mečka posle veterinarskih pregleda biti poslata na oporavak u zoološkom vrtu u Krasnojarsku, u Sibiru, nekoliko hiljada kilometara južno od Norilska.

Upadi polarnih medveda u naselja u potrazi za hranom su sve češći u severnoj Rusiji, jer njihova staništa i prirodni izvori hrane propadaju zbog klimatskih promena i topljenja leda. Polarni medvedi su u Rusiji ugrožena vrsta i lov na njih je zabranjen.

U februaru, stanovnici arktičkog arhipelaga Nova Zemlja su bili pod invazijom desetina agresivnih polarnih medveda koji su bili u potrazi za hranom, što je prisililo vlasti da proglase vanredno stanje. Slike medveda na stepeništima stambenih zgrada obišle su svet.

Vesti

Ruska crkva gradi "pravoslavni Vatikan"?

Ruska pravoslavna crkva razvila je planove za izgradnju vlastitog Vatikana, za koji joj je potrebno oko dve milijarde dolara. Razgovori crkvenih zvaničnika sa rukovodstvom grada Sergijev Posad, koji se nalaze u moskovskoj regiji, vode se još od 2017. godine.

Vesti nedelja 30.06. 13:46 Komentara: 69
strana 1 od 130 idi na stranu