NASA objavila koliko će da košta put u svemir, cena sitnica

Ljubitelji svemirskog prostranstva, počnite da štedite. NASA je objavila da će Međunarodna svemirska stanica (ISS) biti otvorena za građane - po ceni od 50 miliona dolara.

Život

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2019.

09:28

NASA objavila koliko će da košta put u svemir, cena sitnica
Foto: Getty/NASA / Handout

Po novoj politici kojom je dopuštena komercijalizacija ISS-a, privatnim astronautima biće dopušten let na stanicu najranije od 2020. godine, objavila je NASA.

Misije privatnih astronauta trajale bi do 30 dana i njihove dužnosti bile bi u skladu s nedavno odobrenom politikom komercijalnih i marketinških aktivnosti u vezi sa ISS.

NASA predviđa do dve privatne misije godišnje, po ceni od 50 miliona dolara po astronautu. Naravno, i za 'privatnika' će važiti strogi medicinski standardi i pravila obuke NASA.

Za prevoz do ISS-a pobrinuće se SpaceX i Boeing, dve američke kompanije koje razvijaju kapsule za transport ljudi.

ISS, plod saradnje pet svemirskih agencija koje predstavljaju 15 zemalja, gradio se deset godina u više od 30 svemirskih misija.

Svemirska stanica sada je otprilike veličine fudbalskog igrališta i kruži na visini od 400 kilometara iznad Zemlje. Posade s tri do šest astronauta peridoično se menjaju. Astronauti su dosad bili iz SAD-a, Rusije, Kanade, Japana i Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: