- Vesti -

Ova fotografija pokazuje surovu realnost današnjeg sveta

Stefen Olsen, naučnik iz Danskog meteorološkog instituta, bio je na rutinskoj misiji na severozapadu Grenlanda kako bi pronašao okeanografske i meterološke aparate koje su njegove kolege postavile na ledu kada je naišao na problem, javlja Si-En-En.

Izvor: Tanjug
Podeli

Naime, nije mogao da ih nađe - prostranstvo koje je obično ravan beli led bilo je prekriveno vodom, što je posledica plavljenja grenlandskog ledenog pokrivača, drugog po veličini na planeti.

Neverovatna fotografija koju je napravio Olsen, pasa koji vuku sanke do članaka u vodi, brzo je postalo viralna i pridružila se slikama gladnih polarnih medveda, otopljenih glečera, nasukanih morževa i jezera koja su se osušila u mreži dokaza trenutne klimatske katastrofe.

Olsen je na Tviteru napisao da se zajednice na Grenlandu - uglavnom autohtonog stanovništva - "oslanjaju na morski led za transport, lov i ribolov." Oni će biti među prvim pogođenim topljenjem ledenog pokrova, ali posledice neće ostati ograničene na Grenland ili čak na Severnu Ameriku.

Naučnici predviđaju rekordnu godinu topljenja ledene ploče Grenlanda već mesecima, a količina leda koja je već nestala sugeriše da su u pravu i da bi uskoro, umesto pasa, stanovnici Menhetna mogli da se nađu u vodi do članaka, navodi Si-En-En.

Vesti

Ruska crkva gradi "pravoslavni Vatikan"?

Ruska pravoslavna crkva razvila je planove za izgradnju vlastitog Vatikana, za koji joj je potrebno oko dve milijarde dolara. Razgovori crkvenih zvaničnika sa rukovodstvom grada Sergijev Posad, koji se nalaze u moskovskoj regiji, vode se još od 2017. godine.

Vesti nedelja 30.06. 13:46 Komentara: 69
strana 1 od 130 idi na stranu