Gimnazija najbolja baza za dalje ili stručna škola za sigurnu profesiju? VIDEO

Koje srednje škole staviti na listu želja i napraviti najbolji izbor? Gube li gimnazije lidersku poziciju? Koga radno mesto i plata čekaju već posle srednje škole?

Život

Izvor: B92

Utorak, 18.06.2019.

13:30

Gimnazija najbolja baza za dalje ili stručna škola za sigurnu profesiju? VIDEO
Foto: ArturVerkhovetskiy / Depositphotos

Na ta pitanja pokušali su da odgovore direktori srednjih škola u jutarnjem programu TV Prve.

Direktori dve beogradske gimnazije kažu da je upravo ta srednja škola najbolja kao baza za sticanje znanja u daljem obrazovanju.

"Vreme se apsolutno promenilo i kad završite fakultet, a ne gimnaziju. Ipak, one su sjajna baza za dalje i naši učenici relativno lako upisuju željene fakultete. Ukoliko iz nekog razloga ne završe fakultet, lako mogu da se prekvalifikuju", rekao je direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović.

Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije, kaže da su učenici te škole, kad usvoje način razmišljanja kroz matematiku, spremni za sve fakultete, ne samo tehničke ili prirodne nauke, već i za društvene i umetničke.

Direktorka Medicinske škole "Nadežda Petrović" Radica Stojanović kaže da u zavisnosti od toga da li učenik želi brzo da se zaposli posle srednje škole treba da bira hoće li upisati stručnu školu ili gimnaziju.

"Očekujemo ove godine još veće interesovanje. Upisujemo učenike koji hoće da se bave humanim radom, a naravno da se priča i o odlasku u inostranstvo, ali mi školujemo za naše tržište rada. Nedavno je odobreno zapošljavanje 400 medicinskih sestara".

Upitan da pokomentariše pojavljivanje testova za prijamni iz matematike u javnosti pre polaganja, Ognjanović je ocenio da to za učenike nije stres, odnosno da oni to prihvataju lakše nego što odrasli misle, ali da će odlaganje dovesti do niza novih problema tehničke prirode.

"Imam pet najboljih matematičara naše zemlje koji u četvrtak (za tad je odloženo polaganje matematike) treba da putuju na takmičenje... Nešto je tu zakazalo."

Na pitanje portala B92 "Koju školu je bolje upisati: stručnu ili gimnaziju?" odgovori čitalaca su podeljeni napola, gotovo isti broj je za prvu i za drugu opciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: