- Vesti -

Dokaz klimatskih promena: Pogledajte kako stvarno izgleda otopljeni Grenland

Meteorolog Seffen Olsen iz danskog meteorološkog zavoda bio je na rutinskoj misiji na severozapadu Grenlanda, u sklopu koje je trebao da skupi meteorološke instrumente koje su postavili njegovi kolege. Međutim, naišao je na ozbiljan problem, piše, CNN.

Izvor: B92
Podeli

Naime, nije mogao da vidi aparaturu jer je umesto na očekivani ledeni prekrivač naišao na ogromnu količinu vode, odnosno otopljeni led s Grenlanda.

Psi stoje u svetloplavoj vodi

Snimio je taj prizor, a njegova fotografija, na kojoj se vidi kako psi koji vuku sanke stoje u do članka dubokoj svetloplavoj vodi, uskoro je postala viralna. Najverovatnije će biti uvrštena među druge poznate fotografije koje prikazuju posledice globalnog otapanja, poput izgladnelih polarnih medveda, nasukanih morževa ili popucale zemlje ispod osušenih jezera.

Olsen je na Tviteru upozorio da se autohtone zajednice na Grenlandu "oslanjaju na zaleđeno more za prevoz, lov i ribolov". Smatra da će njih prve pogoditi posledice otapanja ledenog pokrivača, ali da razmere katastrofe neće biti ograničene samo na Grenland ili Severnu Ameriku.

Opisao je kako je to izgledalo

Olsen je ovu alarmantnu fotografiju snimio 13. juna oko podneva po lokalnom vremenu.

Napisao je na Tviteru da su se psi u tom trenutku nalazili na 1,2 metra debelom morskom ledu koji su preplavile otopljene površinske vode.

strana 1 od 130 idi na stranu