- Vesti -

Samo 1 od 10 očeva bez posla, dok su majke u daleko lošijoj poziciji, pokazalo istraživanje

Očevi u SAD su mahom obrazovaniji nego muškarci bez dece, a relativno mali broj dobija decu kada pređe 40 godina. To su neki od zaključaka ovonedeljnog izveštaja Službe SAD za popis, izdatog povodom Dana očeva.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: depositphotos/halfpoint
Foto: depositphotos/halfpoint

Podaci u izveštaju datiraju iz 2014, kada je komisija prvi put anketirala muškarce i žene o potomstvu. Cilj izveštaja je bio da osvetli roditeljstvo muškaraca koje je manje istraženo od roditeljstva žena.

"Poslednjih decenija je sve veće interesovanje javnosti i nauke za očeve i očinstvo, zbog značaja oca u životu deteta", navodi se u izveštaju.

Jedan od podataka je da su više od 60 odsto od 121 miliona odraslih Amerikanaca očevi. Oko tri četvrtine tih očeva je bilo oženjeno, skoro 13 odsto razvedeno, a osam odsto se nikada nije ženilo.

Tek nešto manje od jedne četvrtine Amerikanaca starih od 40 do 50 godina nije imalo nijedno dete, a oko 17 odsto nije bilo oženjeno bar jednom pre ulaska u petu deceniju života.

Obe te cifre su bile značajno veće za žene u srednjem dobu. Manje od 16 odsto žena između 40 i 50 godina nije imalo decu, a svega 14 odsto, prema izveštaju, nije bilo udato.

Takođe, primetne razlike su postojale i u zaposlenju očeva i majki s malom decom. Skoro 90 odsto očeva čije najmlađe dete je imalo manje od šest godina, bilo je zaposleno, dok je za majke taj procenat bio oko 60.

Razlike nije bilo među muškarcima i ženama bez dece. Muškarci s decom su obično bili obrazovaniji od onih bez dece, iako se u izveštaju navodi da to može biti rezultat starosti jer šansa da se postane otac i završi fakultet raste s godinama.

Očinstvo varira i u zavisnosti od rase, nacionalnosti, starosti. Skoro 30 odsto Hispanoamerikanaca su postali očevi u svojim dvadesetim godinama, dok je ta brojka za crnce oko 25 odsto, nešto više od 20 odsto za belce i oko 12,5 za Azijce. Te razlike su značajno manje kod muškaraca u petoj deceniji života.

Vesti

Ruska crkva gradi "pravoslavni Vatikan"?

Ruska pravoslavna crkva razvila je planove za izgradnju vlastitog Vatikana, za koji joj je potrebno oko dve milijarde dolara. Razgovori crkvenih zvaničnika sa rukovodstvom grada Sergijev Posad, koji se nalaze u moskovskoj regiji, vode se još od 2017. godine.

Vesti nedelja 30.06. 13:46 Komentara: 69
strana 1 od 130 idi na stranu