Evropska država im se meša u posao: Stop za prikrivene reklame

Namačka vlada planira da oteža život poznatim influenserima na društvenoj mreži Instagram.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 13.06.2019.

12:20

Evropska država im se meša u posao: Stop za prikrivene reklame
Foto: Getty/Rick Kern / Stringer

Gerd Bilen, državni sekretar u nemačkom ministarstvu pravosuđa, smatra da one objave koje neko plati "moraju da budu označene kao reklama". Ovo se direktno odnosi na influensere, čije su objave često plaćene kao reklama, a to nigde nije naznačeno.

Ovaj zakon će pomoći u otklanjanu nesigurnosti u pogledu toda da li je nešto zapravo reklama kada je u pitanju sadržaj koji se plasira putem društvene mreže Instagram.

Podsećamo na slučaj koji se dogodio početkom godine kada je sud u Karlsrueu prisilio influenserku Pamelu Rejf da svoj sadržaj na kome su se nalazili linkovi za onlajn trgovinu označi kao reklamu.

Takođe i slučaj koji je sud u Minhenu zaključio da sadržaj koji influenserka Kejti Humels plarisa je opšte poznat kao reklamni i da u njenom slučaju nije potrebno stavljati oznaku reklame.

"Novi zakon bi trebalo da olakša definiciju toga kada neki post na Instagramu postaje reklama i tako otkloni nesigurnosti koje se pojavljuju u ovom sektoru", rekao je Bilen.

Influenseri imaju velik uticaj na publiku, pogotovo mlađu, te su stoga njihovi kanali zanimljiva platforma za komercijalne kompanije, pogotovo kada je u pitanju moda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: