Gorbačov otkrio veliku neistinu iz serije "Černobilj"

Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov rekao je da događaji predstavljeni u mini-seriji "Černobilj" televizije HBO ne odgovaraju u potpunosti stvarnosti.

Život

Izvor: Novosti

Sreda, 12.06.2019.

18:40

Gorbačov otkrio veliku neistinu iz serije
Foto: epa.eu/MAXIM SHIPENKOV

Gorbačov je to rekao u intervjuu za radio-stanicu "Govorit Moskva".

Prema prikazu iz televizijske serije, karijera Valerija Legasova, naučnika i člana komisije zaduženog za istraživanje uzroka i posledica nesreće u Černobilju, okončana je nakon što je predstavio svoju verziju katastrofe. Pored toga, otkrio je tajne informacije na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), održanoj u Beču 1986. godine.

Prema nekim istorijskim istraživanjima, Gorbačov je lično lišio Legasova titule heroja socijalističkog rada, a nakon njegovog govora u IAEA, karijera naučnika bila je okončana.

Gorbačov je opovrgnuo ovu teoriju: "Nisam dao takva uputstva, a osim mene, ko bi ih drugi dao? To je čista fikcija".

Pored toga, Gorbačov je rekao da nije imao vremena da gleda seriju zato što je bio na lečenju u bolnici.

Mini-serija "Černobilj", koja se sastoji iz pet epizoda, opisuje katastrofu černobiljske nuklearne elektrane, koja se dogodila 26. aprila 1986. godine. Katastrofa je oduzela živote nekoliko hiljada ljudi na direktan i indirektan način. Grad Pripjat, u kome se nalazila elektrana, napušten je.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: