Čuvena slika na jahti saudijskog prestolonaslednika

Slika Leonarda da Vinčija "Salvator Mundi", koja je na aukciji prodata po rekordnoj ceni od 450 miliona dolara, verovatno se nalazi na jahti saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, piše AP.

Život

Izvor: Beta

Utorak, 11.06.2019.

11:15

Default images

Trgovac umetničkim delima Keni Skačer veruje da je locirao sliku koja je za vrtoglavu sumu kupljena pre godinu i po na Kristijevoj aukciji u Njujorku.

Slika iz oko 1500. godine prodata je zvanično nepoznatom kupcu, ali su američki mediji pisali da ju je kupio saudijski prestolonaslednik preko prijatelja i rođaka, princa Badera bin Abdulaha bin Muhameda bin Farhana al-Sauda.

Novi muzej Luvr u Abu Dabiju saopštio je tada da planira da izloži sliku, ne navodeći da li je poklonjena, pozajmljena ili iznajmljena.

Ipak, od tada slika 65x45 cm na kojoj je prikazan Isus Hrist nije nigde izložena, što je dovelo u sumnju čak i njenu autentičnost. Saudijski prestolonaslednik nikad nije ni potvrdio ni demantovao da je kupio sliku.

Skačer, kolekcionar i trgovac iz Londona, na sajtu Artnet.com, naveo je da je delo tokom noći, avionom Mohameda bin Salmana prebačeno na njegovu jahtu.

On je izrazio zabrinutost da bi restauriranu sliku pronađenu u delovima mogla da ošteti slana voda. Skačer veruje i da će slika ostati na moru dok Saudijska Arabija ne ispuni plan i pretvori oblast Al-Ula u mesto kulture koje će privlačiti strane turiste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: