- Vesti -

Nikad ih nije bilo više: Zašto nema zaprašivanja iz vazduha? VIDEO

Da bismo efikasno suzbili komarce potrebno je tretirati njihove larve koje inače nastaju u vodi. Da bismo efikasno tretirali larve neophodno je da postoji mapa plavnog područja, koja u Beogradu ne postoji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: natursport / depositphotos
Foto: natursport / depositphotos

Profesori Petar Vukaš i Željko Tomanović saglasili su se da je to najsigurniji način suzbijanja komaraca - uništavanje njihovih larvi u barama.

Inače, poslednjih dana ne daju mira građanima i utisak je da ih nikad nije bilo u većem broju, a na ulici se mogu videti vozila za zaprašivanje.

Stručnjaci, međutim, ne mogu da usaglase stavove o zaprašivanju iz vazduha avionom, pa dekan Biloškog fakulteta Željko Tomanović kaže da je to nebezbedno, a profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji kaže da ne postoji dokaz da nije bezbedno.

"Dobra je odluka da se ne zaprašuje iz vazduha. U razvijenim zemljama se to ne radi već 30 godina, jer je rizično za životnu sredinu, ali i za decu, trudince i druge osetljive kategorije stanovništva", kaže Tomanović.

On pojašnjava da je neophodno da budu poznati podaci o vodostaju i precizna mapa plavnog područja i da se onda tretiraju larve komaraca. To bi trebalo da se radi tokom marta i aprila.

Dodaje i da suzbijanje iz vazduha nema efekta na "kućne" komarce.

Vukaš, međutim, misli suprotno od kolege i kaže da je netačno da je prskanje iz vazduha nebezbedno.

"Ako hoćete za dan-dva da suzbijete komarce na određenoj površini, morate avionom."

Kaže da je u Evropi to pitanje rešeno ili uređivanjem terena ili larvicidom, sredstvom koje se baca da se suzbije larva. Vreme da se to uradi je kad je temperatura vode iznad deset stepeni, dodao je on.

Više detalja o ovom razgovoru možete pogledati u prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu