Francuska Altamira: Arheolozi otkrili očuvane praistorijske crteže u kamenu FOTO

U Francuskoj je otkriven kamen star oko 12.000 godina na kome je uklesan konj i druge životinje.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 07.06.2019.

08:12

Default images

Praistorijski nalaz arheologa koji su iskopavali lokalitet u jugozapadnoj oblasti Angulem, severno od Bordoa, opisan je kao izuzetan, preneo je Bi-Bi-Si.

Oznake se pojavljuju na obe strane kamena, saopštio je Institut za Nacionalna arheološka istraživanja (Inrap).

Kamen je pronađen tokom rada na "drevnom lovištu" u blizini stanice Angulem.

Paleolitska kamena ploča, za koju se kaže da je dugačka oko 25 centimetara, široka 18 centimetara i duboka tri centrimetra, "kombinuje geometrijske i figurativne motive", saopštio je Inrap.

Prema navodima instituta, najvidljivija gravura je konj bez glave, koji pokriva barem polovinu površine kamena na jednoj strani.

"Noge i kopita su veoma realne", naveo je Inrap na svojoj internet-stranici i dodao: "Dve druge životinje, manje, takođe su malo urezane."

Ostale životinje na kamenu su neznatno manje, a mogu biti i drugi konj i jelen, koji ima drugačiji oblik kopita, naveo je Institut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: