Zaplovila jedrilica Ramba Amadeusa stara 100 godina: Evo šta je uspeo da uradi

Jedrilica na solarni pogon "Boka" rok muzičara Antonija Pušića, poznatijeg kao Rambo Amadeus, porinuta je u subotu tokom regate "Herceg Novi sailing tour".

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.06.2019.

09:05

Default images

Projekat izgradnje jedrilice trajao je tri godine, a Rambo je uz podršku UNDP projekta "Razvoj niskokarbonskog turizma" obnovio brod star čitav vek i pretvorio ga u solarni jedrenjak, prenosi sajt Boka njuz.

Jedrilicu na solarni pogon pokreće isključivo energija sunca - na palubi ima solarne panele, baterije se pune na suncu čitav dan, a motor služi samo za uplovljavanje i isplovljavanje - i to ponekad.

Kako se navodi, brzina kretanja broda uz pomoć baterija je četiri sata pri punoj brzini od 5 čvorova.

"Ovaj solarni jedrenjak je jednostavno rečeno, prototip mojih snova. Jedriti brodom dizajniranim pre više od 100 godina, a koji je brz jednako kao današnje, moderne jedrilice, nekako mi se nametnulo kao izazov. Zamislio sam da napravim brod koji je vrlo siguran, ugodan i na neugodnom moru, a najviše od svega sam bio vođen idejom da plovim bez troškova'', rekao je Rambo Amadeus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: