Prijavite se za "putovanje" na Mars: Šansa koja se pruža jednom u životu

Američka svemirska agencija NASA omogućila je svima koji to žele da pošalju svoje ime na Crvenu planetu.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 26.05.2019.

14:15

Prijavite se za
Foto: depositphotos/onvial

NASA je pozvala zainteresovane da bar na simboličan način budu deo buduće misije na Mars 2020. godine, kada će biti lansiran rover.

Njegova primarna misija je da se približi odgovoru na fundamentalno pitanje, da li je bilo života na Crvenoj planeti.

Robot opremljen raznim alatima i instrumentima pomoći će naučnicima da zaključe da li je bilo života na Marsu, a pored toga će bušiti površinu planete i prikupljati uzorke marsovske prašine, prenosi klix.ba.

Ideja je da zatim te uzorke ostave na tlu kako bi ih jednog dana pokupila druga svemirska letelica i vratila ih na Zemlju.

I dok rover sve to obavlja, vaše ime može biti na njemu. Svi koji unesu svoje ime na internet stranicu do 30. septembra osigurće da ga Nasini inženjeri u Laboratoriji mlaznog pogona laserom ugraviraju na čip, koji će rover poneti na Mars.

Imena će biti veoma mala, tako da će na jedan čip stati više od milion imena, iako je on veličine novčića.

NASA je istu priliku ponudila javnosti pre nego što je lansiran InSight lander na Mars 2018. godine, ie pre lansiranja letelice OSIRIS-REx na asteroid Bennu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: