Iskopavanja u Crvenim livadama, nalazište iz praistorije

Arheolozi Zavičjanog muzeja iz Jagodine, sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca, završili su juče zaštitna iskopavanja i istraživanja na lokalitetu Crvene livade u Jagodini, gde treba da se gradi poslovno-stambeni objekat.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 24.05.2019.

13:21

Iskopavanja u Crvenim livadama, nalazište iz praistorije
Foto: Tanjug/ Dušan Anièiæ

Iskopavanje je trajalo 20 dana, "koliko smo dobili, posle obustavljanja radova, ali, nažalost, bageri su mnogo toga uništili", izjavila je danas za Tanjug rukovodilac iskopavanja, areheolog kustos Zavičajnog muzeja Sonja Perić.

Uz nju, u ekipi su bili još arhitekta konzervator Zavoda Snežana Stanković, arheolog i konzervator Bojana Ssarenac i arheolozi Daliborka Matić i Dušan Paunović.

"Lokalitet nije nepoznat, na njemu su kolege radile 60-ih i 80-ih godina 20. veka, kada je pronađeno i nekoliko srebrnih novčića koji se čuvaju u muzeju, a kasnsije vršena su i manja zaštitana iskopavanja prilikom gradnje Sportske hale", dodala je Perićeva.

Na ovom lokalitetu je pronađen značajn materijal iz perioda gvozdenog doba, iz perioda praistorije. "Sada ova iskopavanja vršimo zbog izgradnje stambeno- poslovnog objekta. Uspeli smo da za 20 dana istrazimo površinu u jako malom obim. Iskopali smo šest sondi. Ovim i ranijim iskopavanjima lokaliteta, potvrdili smo bronzani sloj koji se nalazi na tri do četiri metra dubine. U tom sloju smo u dve sonde naišli na dva vatrišta, nažalost na tom potesu gradjevinski radovi su počeli pre nas, kulturni sloj je skinut u velikom obimu. Sloj iz rimskog perioda je u uglavnom skinut bagerima", rekla je Perićeva.

Ona je istakla da bi ovakvo nalazište trebalo da bude zaštićeno, a i jako je zgodno i lepo za prezentovanje publici, jer bi najznačajniji ostaci kuća, peći, vatrišta, pokućstvo, mogli da budu ostavljeni na mestu nalaza, konzervirani, i da bude prezentovano turistima, s obzirom da se nalazi u centru turističkog dela Jagodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: