"Subverzivni" nastup kraljice popa: Šta je Madona poručila Izraelcima i Palestincima? FOTO / VIDEO

Organizatori takmičenja za pesmu Evrovizije pribojavali su se da će se neki od takmičara, pod pritiskom međunarodnog pokreta za bojkot, odustajanje od finasiranja i sankcije protiv Izraela, fokusirati na politiku u svom nastupu.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 19.05.2019.

11:09

Foto: EPA-EFE / Orit Pnini/Israeli Broadcastin

Na kraju je, međutim, to učinila Madona, specijalna gošća koja je svoj nastup prošle noći u finalu u Tel Avivu iskoristila da izrazi politički stav, navode izraelski mediji.

Dok je pevala pesmu "Future" oštre oči su mogle da vide da je dvoje njenih igrača okrenulo leđa i da je igračica imala palestinsku zastavu, a njen partner izraelsku. Oni su se držali za ruke kao gest koegzistencije.

U zvaničnom saopštenju Evrovizije navedeno je da to nije bio deo probe, kao i da to nisu odobrili organizator Evropska radio-difuzna unija (EBU), niti izraelski javni servis Kan.

"Nadmetanje za pesmu Evrovizije je nepolitički događaj i Madoni je to stavljeno do znanja", navedeno je u saopštenju.

Nekoliko igrača nosilo je gas-maske tokom nastupa uz krune od cveća.
Foto: EPA-EFE / Orit Pnini/Israeli Broadcastin
Madona i njena pratnja sa preko 100 ljudi stigla je u Izrael u privatnom avionu izraelsko-kanadskog milijardera Silvana Adamsa, koji je delom i finansirao njen nastup, nadajući se navodno da će to doprineti pozitivnom imidžu Izraela kao domaćina Evrovizije i interesu da se slično nadmetanje održi i u Severnoj Americi.

Adams je rekao prošle nedelje da je Madona istinski prijatelj Izraela i da zna da ono što kažu oni iz sveta BDS nije istina.

Madonin nastup bio je njen četvrti u Izraelu, gde je prethodno gostovala 1993, 2009. i 2012. godine.

Pop ikona je posetila Izrael još nekoliko puta, zainteresovana za pokret jevrejske mistike, kabale, u okviru kojeg je prihvatila jevrejsko ime Ester. Izraelski i strani mediji su, takođe, izvestili i da je Madona razočarala obožavace gostovanjem u finalu Evrosonga, pevajući hit "Like a Prayer" iz 1989. godine.

Dugo očekivani nastup 60-godišnje pop ikone nije impresionirao gledaoce, komentariše britanski Dejli mejl, dok Gardijan dodaje da su njeni vokali bili neharmonični i da je trebalo da ostane kod kuće.

Izraelski mediji navode kritike holandske najavljivačice koja je sugerisala da je Madona falširala. Ona je na Tviteru pomenula povez preko oka koji je imala Madona, ocenivši da je nastup u celini bio loš, a britanski novinar Pirs Morgan je objavio "RIP (Rest in Peace, počivala u miru) Madoninoj karijeri".

Kladioničarska kompanija Pedi Pauer (Paddy Power) je zaključila da će se isplatiti onima koji su predvideli da Madonino gostovanje neće valjati.

Gardijan za pesmu "Future", sa predstojećeg albuma "Madame X", navodi da joj nedostaje sjaja.

Madonu je pratilo 35 pevača i 30 plesača dok je pevala svoj hit od pre tri decenije. Pesmu "Future" je otpevala sa reperom Kuavom (Quavo), a nastup je okarakterisan kao kontroverzan i kritikovan je i na društvenim mrežama.

Madona se suočila sa kritikama i uoči nastupa, a kritikovali su je propalestinski aktivisti iz međunarodnog pokreta za bojkot, odustajanje od investiranja i sankcije (BDS) protiv Izraela, jer se nije povinovala njihovim pozivima da otkaže nastup.

Ona je, međutim, u saopštenju na početku Evrovizije navela da želi da iskoristi svoj nastup da stvori novi put ka miru i da neće podleći političkom pritisku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: