Bitka protiv Gučija: Verska zajednica ne da turban, tvrdi da je njihov verski simbol

Siki kritikuju Gučijev turban koji košta 800 dolara, traže povlačenje iz prodaje.

Život

Izvor: B92

Petak, 17.05.2019.

18:40

Bitka protiv Gučija: Verska zajednica ne da turban, tvrdi da je njihov verski simbol
Foto: gettyimages/Christian Vierig/Contributor

Članovi zajednice sika kritikuju modni brend Guči nakon što su u prodaju stavljeni turbani, koji su sprecifični za ovu religijsku skupinu.

Naime, ovaj modni brend premijerno je prikazao turbane u februaru 2018. godine na jednoj reviji, ali su kritike počele kada je turban pušten u prodaju po vrtoglavoj ceni od 800 dolara.

Mnogi članovi ove zajednice istakli su da turban nije trend, već smisleni odevni predmet koji ima duboko značenje.

Pripadnici zajednice sika izjavili su za Hafington post, a prenosi Klix.ba, da je njihov glas dospeo do kompanija Nordstrom i Guči.

Nordstrom, koji je prodavao ove turbane, nakon kritika ih je uklonio iz svoje prodajne linije i obećao da će prestati da prodaje proizvod i u onlajn trgovinama i u radnjama. Grupa je saopštila da je trgovac ponudio iskreno izvinjenje.

"Turban je versko obeležje sika. Mi smo morali da se izborimo za svoje pravo nošenja. Stalno smo suočeni s diskriminacijom i progonom zbog turbana i to na globalnom nivou", rekla je Kiran Kaur Gil, izvršna direktorka američkog fonda za pravnu odbranu i obrazovanje sika.

Dodala je da je nekorektno od verskog predmeta praviti modni dodatak i promovisati ga u modni trend.

Zajednica sika izjavila je da se nada da će, nakon što je Nordstrom prepoznao problem, to učiniti i Guči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: