- Vesti -

Alarmantno: Mladih u Srbiji manje od 15 odsto

Podatak da mladih do 15 godina u Srbiji ima oko 14,5 odsto, a osoba preko 65 čak blizu 20 odsto, govori da ćemo morati kao društvo da usmerimo pažnju na ovu senzitivnu kategoriju naših starijih sunarodnika, rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Okrugli sto "Starenje, međugeneracijska solidarnost - stari i novi izazovi" održan je povodom Međunarodnog dana porodice, a Dejanović navodi da je jako važno da se za stariju populaciju, ako uzmemo u obzir da je u Srbiji svaka peta osoba starija od 65 godina, pored osnovnih aktivnosti poveća i dodatna briga onima kojima je potrebna.

Podaci Populacionog fonda Ujedinjenih nacija, čiji su predstavnici učestvovali na skupu, ukazuju da će, ukoliko se nastavi ovakav trend starenja, do 2050. godina broj osoba starijih od 65 godina biće veći za trećinu.

"Stariji uglavnom budu zaboravljeni u nekim teškim situacijama i mi smo tu da radimo na tome da, sa novim partnerima, omogućimo dostojanstvenu starost naših sugradajana", rekla je moderatorka UNFPA-a Marija Raković.

Zvanični statistički podaci govore da je prosečna starost u Srbiji 43 godine, a da u ukupnoj populaciji starijih stanovnika 57,5 odsto čine žene.

strana 1 od 126 idi na stranu