- Vesti -

Žari i pali: U Jadranskom moru meduza koja izaziva teške opekotine

Kod naselja Betine u Hrvatskoj uočena je takozvana kompas meduza, za koju stručnjaci upozoravaju da se nipošto ne sme dirati, jer dodir ove životinje može izazvati žarenje i teške opekotine.

Izvor: B92, Klix.ba
Podeli
Ilustracija / Foto: Dan Kitwood/Getty Images
Ilustracija / Foto: Dan Kitwood/Getty Images

Chrysaora hysoscella, poznata i kao kompas meduza, vrsta je koja živi u obalskim vodama Atlantskog okeana i Sredozemnog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Velike Britanije, Irske i Turske.

Ono što je karakteristično za ovu meduzu jeste žuto-smeđi klobuk koji podseća na kompas koji može da poraste i do 30 centimetara u prečniku, a lovke do jedan metar dužine.

Ovaj tip meduze ima 24 lovke koje su podeljene u tri grupe po osam. Ove životinje se kreću uglavnom pomoću morskih struja, prenosi Morski.hr.

Iako se u prolećnim mesecima mogu javiti u nešto većem broju, mali broj jedinki doživi polnu zrelost i preživi do leta.

Pretpostavlja se da kompas meduze uglavnom umiru pre nego što dočekaju godinu dana. Ova vrsta pripada grupi meduza koje poseduju žarne ćelije na svojim lovkama i kontakt s njima može izazvati teške opekotine na koži.

Kompas meduza u moru se orijentiše i održava ravnotežu pomoću senzorskih ćelija nazvanih statocisti, a pigmentirane mrlje omogućavaju meduzi percepciju promene svetlosti.

Hrane se zoo-planktonom, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače i riba veliki bucanj.

strana 1 od 126 idi na stranu