- Vesti -

Crna statistika: Porastao broj samoubistava dece nakon prikazivanja serije

Prema studiji sprovedenoj u SAD, od aprila 2017. godine broj samoubistava među decom od 10 do 17 godina u porastu je za jednu trećinu, a taj porast dogodio se nakon što je Netfliks počeo s prikazivanjem serije "13 razloga zašto".

Izvor: hina
Podeli
Foto: ikurucan/depositphotos.com
Foto: ikurucan/depositphotos.com

Autori studije iz Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) objavili su kako zbog ograničenih podataka ne mogu da pronađu direktnu vezu s porastom broja samoubistava i serije, ali kako je od aprila do decembra 2017. godine zabeleženo čak 195 samoubistava dece od 10 do 17 godina više u odnosu na prethodne godine.

Većinu samoubistava počinili su dečaci.

Iz NIH-a su o rezultatima svoje studije, u koju je bilo uključeno nekoliko univerziteta, bolnica i Nacionalni institut za mentalno zdravlje, napisali kako "bi morala služiti kao podsetnik kako bi trebalo voditi računa o mogućim neželjenim posledicama prikazivanja samoubistva kao i poziv industriji zabave i medijima da koriste najbolja dostupna iskustva kada se bave tom temom".

Serija "13 razloga zašto" govori o tinejdžerki koja je ostavila 13 snimaka u kojima objašnjava zašto se odlučila na samoubistvo. U poslednjoj sceni prve sezone glavna je junakinja prikazana kako seče vene u kadi. Taj je kadar uznemirio roditelje i zdravstvene radnike pa je Netfliks morao da postavi dodatno upozorenje za gledaoce.

Druga sezona je započela s emitovanjem u maju prošle godine, a Netfliks je naručio i snimanje treće sezone.

"Ovo je osobito važna tema i vrlo naporno radimo na tome da joj pristupimo odgovorno", izjavio je portparol Netfliksa dodavši da su rezultati NIH-ove studije u suprotnosti s onima do kojih su došli istraživači u Pensilvaniji.

Prema toj studiji, osobe uzrasta između 18 i 29 godina koje su gledale seriju "13 razloga zašto" ređe prijavljuju samoubilačke misli od onih koje nisu gledale seriju.

Izvršni direktor Netfliksa Rid Hejstings prošle godine je branio nastavak snimanja serije rečima: "To je vrlo popularna i uspešna serija, radnja je sugestivna i kontroverzna, ali niko je ne mora gledati".

strana 1 od 126 idi na stranu