- Vesti -

Kragujevčanka više od 20 godina ne može da dokaže da je živa

Više od dve decenije Željka Majić pokušava da dokaže da postoji. Kaže da se obraćala svim nadležnim službama, od opštine do hrvatske ambasade, ali rešenja nema.

Izvor: RTS
Podeli
Ilustracija/ Foto: aletia/depositphotos.com
Ilustracija/ Foto: aletia/depositphotos.com

Ova žena od 1995. godine živi u Kragujevcu sa suprugom i ćerkom. Preživljavaju od suprugove naknade, koja iznosi 8.000 dinara mesečno.

Imala je 24 godine kada joj je u izbegličkoj koloni granata raznela nogu. I sada ima zdravstvene probleme, ali ne i način da se leči, jer jedini važeći dokument koji ima je izbeglička legitimacija. Osim toga nema ništa, jer nema jedinstveni matični broj, ali ni način da dođe do njega, prenosi RTS.

U MUP-u kažu da raseljene osobe na osnovu izbegličke legitimacije mogu da traže državljanstvo Republike Srbije. Po dobijanju državljanstva, upisuju se u matične knjige rođenih.

Nakon toga, lice može prijaviti prebivalište na teritoriji Republike Srbije, pri čemu je potrebno da prethodno Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije ukine status izbeglog lica - saopštava MUP.

Potom se može podneti zahtev za ličnu kartu.

U Osijeku, njenom rodnom gradu, rekli su joj da njene dokumentacije nema.

U gradskoj upravi Kragujevca kažu da 12 godina pokušavaju da dođu do dokumenata za Željku. Obraćali su se i međunarodnim organizacijama.

strana 1 od 126 idi na stranu