Danas je Veliki petak - najtužniji hrišćanski praznik VIDEO

Danas je Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet i umro Isus Hristos. Za vernike je ovo dan strogog posta, obustave poslova u kući i u polju i dan kad se farbaju jaja.

Život

Izvor: B92

Petak, 26.04.2019.

08:00

Danas je Veliki petak - najtužniji hrišćanski praznik VIDEO
Foto: svanko/depositphotos.com

Veliki petak, dan kada je, po verovanju, Isus Hristos odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude razapet na krstu. Tog dana Isus je i osuđen i razapet na Golgoti, gde je umro. Gledajući šta narod i vojnici rade s njim, rekao je: "Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade."

Ovaj dan hrišćanske žalosti je i poslednji i najznačajniji u nedelji Stradanja za sav hrišćanski svet, a njegova smrt je uvod u radost Vaskrsenja koje pravoslavna crkva ove godine slavi u nedelju, 28. aprila.

Na Veliki petak se posti, jede se samo suvi hleb i pije voda. Na Veliki petak se ne peva i ne veseli se. Od velikog četvrtka do Uskrsa, nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova jevanđelja o događajima u dane Stradanja

Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Tradicija nalaže da budu crvena, naročito prvo koje ostaje kao čuvakruća. Praksa, međutim, pokazuje da se uskršnje farbanje jaja za mnoge pretvorilo u veliki trud ili umetnički rad, a za neke prilika za razvoj mini industrije.

Kako se obeležava Veliki petak, šta simbolizuju crvena jaja, gde se ostavlja čuvarkuća, kako treba da izgleda današnja trpeza, da li su se običaji vremenom promenili, ko sve treba da posti, samo su neka od pitanja za Stojadina Pavlovića, protojereja stavrofora i glavnog urednika TV Hram.

Pogledajte više u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: