Diznijeva unuka: Skandal je da neko toliko zarađuje u kompaniji

Generalni direktor Diznija Bob Iger prošle godine zaradio je skoro 66 miliona dolara, što je skandal ako pitate unuku Roba Diznija, jednog od osnivača kompanije. Ona je to nazvala bezumnim, piše CNN.

Život

Izvor: CNN, Nedeljnik

Sreda, 24.04.2019.

08:19

Diznijeva unuka: Skandal je da neko toliko zarađuje u kompaniji

Abigejl Dizni kritikovala je Igerovu platu u nekoliko objava na Tviteru.

Igerova plata od prošle godine bila je 1.424 puta veća od prosečne plate Diznijevih radnika, koja je iznosila 46.127 dolara, prema istraživanju Ekvilara.

Njegova plata uvećana je za iznose takozvanih dugoročnih podsticaja koji su povezani sa produžetkom ugovora, objavljenog kad i kupovina većeg dela kompanije "21st Century Fox". Ove godine njegov kompenzacijski paket vredi 35 miliona dolara, piše CNN.

"Kad je dobio bonus prošle godine, izračunala sam i shvatila da je mogao lično, iz svog džepa, svakome od radnika u Diznilendu da poveća platu za 15 posto i još uvek bi mu ostalo 10 miliona dolara", rekla je na jednom događaju, prenosi Nedeljnik.

Dodala je da njegova plata ima "korozivni uticaj na društvo".

"Postoji tačka u kojoj jednostavno previše toga ide u vrh sistema, klasi ljudi – žao mi je, ovo je radikalno – imaju previše novca", rekla je.

Prošle godine Dizni je potpisao ugovor sa sindikatima koji bi minimalnu platu povećao na 15 dolara po satu i to do 2021. godine.

Iako je to dvostruko više od državne minimalne plate od 7,25 dolara po satu, Abigejl se na Tviteru pitala zašto kompanija koja je profitabilnija nego što je ikad bila ne može da plati ljudima više, i time "bar poštuje njihovo dostojanstvo"”.

Već ranije je Abigejl izjavila da su plate izvršnih direktora prevelike.

"Ako vam je plata šefa 700, 600, 500 puta veća od one prosečnog radnika, niko na Zemlji, ni sam Isus Hrist, nije vredan 500 puta više od prosečne plate svog radnika", dodala je.

Dizni je branio Igerovu platu, dodajući da se "90 procenata nje bazira na učinku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: