Danas su Cveti: Uberite cvet i poklonite ga nekome

Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik Cveti, dan kada je Isus Hrist sa svojim učenicima svečano ušao u Jerusalim, jašući na magarcu. Ovaj događaj se svake godine proslavlja nedelju dana pred Uskrs.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 21.04.2019.

09:21

Danas su Cveti: Uberite cvet i poklonite ga nekome
Foto: Tamara_k/depositphotos.com

Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji je vaskrsao Lazara i mnogi su izašli da ga dočekaju sa palminim grančicama i cvećem, a najradosnija su bila deca.

Praznik je ustanovljen u Jerusalimu krajem IV veka, za uspomenu na poslednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim i na poslednju nedelju njegovog života.

Običaj je da, uoči ovog praznika, žene, devojke i deca odlaze na livade, da naberu cveće koje stave u vodu da prenoći, a ujutru se ukućani umivaju ovom vodom. Takođe, veruje se da onaj ko prvi stigne i uzbere cvet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti ako snažno veruje.

Veruje se da vrbova grančica donosi brz napredak, dren je za zdravlje, a devojke stavljaju i ljubičice da bi bile "mirišljave i privlačne".

Nekada je u Srbiji bio običaj da se na Cveti, ceo dan šeta okićen cvećem. Momci bi pravili bukete i nosili ih devojkama, a svaki cvet imao je svoje značenje iz kojeg bi one mogle da razaznaju udvaračeva osećanja.

U Srbiji se Cveti obeležavaju i kao istorijski praznik. Pre dva veka, na Cvetnu nedelju 1815. Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka, digao je kod crkve u Takovu narod u borbu protiv turske vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: