Kako se snimaju scene seksa na filmu? Više ne sme da bude iznenađenja za glumce

Njen posao je da opusti glumce i "vrati moć" u njihove ruke. Glumci pred rediteljem jasno izgovaraju gde žele, a gde ne žele da budu dodirnuti. Svaki put kada se uvede novi pokret, bilo da je to otkopčavanje kaiša ili dodirivanje butine, ona druga strana mora da pita “Da li je to u redu?”

Život

Izvor: B92, nedeljnik.rs

Sreda, 17.04.2019.

07:54

Kako se snimaju scene seksa na filmu? Više ne sme da bude iznenađenja za glumce
Foto: matusciac / depositphotos

Ita O’Brajen (53), bivša igračica i rediteljka iz Londona, postala je “koordinator za intimnost” (intimacy coordinator), osoba sa sve većim uticajem u filmskoj industriji koja se oporavlja od #MeToo momenta, navodi Gardijan. Ona radi sa glumcima u specijalizovanim radionicama za intimnost, u prostorijama sa ogledalima od poda do plafona. Uči ih kako da se opuste, ljube, maze, grle, dodiruju… stvarajući bezbedno okruženje za sve učesnike u intimnim scenama.

Itu su do sada angažovali i HBO i Netfliks, a njen metod, sve traženiji širom sveta, naročito je naišao na plodno tlo u Australiji. Kako piše Njujork tajms, u tamošnjim filmskim i pozorišnim krugovima i dalje opstaje atmosfera mačizma i nedavno su ponovo oštro kritikovani da štite status kvo.

Ita O’Brajen kaže da bi industrija zabave u celom svetu trebalo da uvede jedinstven kodeks ponašanja tako da dramski umetnici mogu da borave na radnom mestu bez straha; na tu potrebu ukazalo je nekoliko slučajeva koji su dospeli na naslovnice medija poslednjih godina, piše Njujork tajms..

Film “Plavo je najtoplija boja” (2013), osvajač Zlatne palme u Kanu, hvaljen je zbog sirovog, ogoljenog prikaza lezbijskog seksa, ali jedna od glumica Lea Sedu kasnije je opisala snimanje kao ponižavajuće, jer se “osećala kao prostitutka”.

Tri godine kasnije, kada je pokret #MeToo podstakao da se ponovo razmotre odavno uvrežene norme, pod lupu javnosti ponovo je dospela scena analnog silovanja u “Poslednjem tangu u Parizu” (1972) Bernarda Bertolučija. Mnogi su je okarakterisali kao seksualno zlostavljanje. Scena sa puterom i bagetom je nametnuta 19-godišnjoj glumici Mariji Šnajder bez prethodnog upozorenja. I ona je kasnije govorila da se posle te scene osetila kao da je stvarno silovana.

Kako bi se izbegle bilo kakve slične sporne situacije u budućnosti – kao i da bi se producentskim kućama pomoglo da se osiguraju od potencijalnih žalbi ili tužbi za nepropisno ponašanje – Ita O’Brajen je osmislila niz smernica za reditelje, producente i glumce pod nazivom “Intimnost na setu”. U svojim uputstvima predlaže da na probama uvek bude prisutno treće lice, da se napravi prethodni dogovor o delovima tela koji će biti fizički dodirnuti i o nivou nagosti, predlaže korišćenje tkanina za pokrivanje genitalija i stavljanje jastučića kako bi se izbegao direktni kontakt između nagih genitalija glumaca, kao i korišćenje prikladnih termina za delove tela i seksualne aktivnosti.

Njena uputstva nalažu i da intimne scene – bilo da uključuju simulirani puni snošaj ili najmanji fizički kontakt – treba u potpunosti da budu koreografisane i da tokom proba glumci moraju da daju usmeni pristanak za svaki fizički kontakt pre nego što do njega dođe.

Holivud je u potpunosti saglasan sa svim ovim. HBO je u oktobru objavio da će na budućim produkcijama u kojima ima scena seksa biti prisutan i koordinator za intimnost.

Kako bi moć vratila u ruke glumaca, Ita se u radionicama fokusira na saglasnost. Glumci pred rediteljem jasno izgovaraju gde žele, a gde ne žele da budu dodirnuti. Svaki put kada se uvede novi pokret, bilo da je to otkopčavanje kaiša ili dodirivanje butine, ona druga strana mora da pita “Da li je to u redu?”

“Ne sme da bude nikakvih pretpostavki. Ako postoji međusobni dogovor i saglasnost ko koga i kako dodiruje, svi se osećaju sigurno i srećno”, smatra Ita. Ključno je da ne sme biti nikakvih iznenađenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: