Azra je bila alternativa: "Štulić je Greta Garbo jugoslovenske rok scene"

Novinar i muzički kritičar Hrvoje Horvat gost je Beograda, gde promoviše svoju knjigu "Štulić:biografija" u izdanju zagrebačkog Večernjeg lista.

Život

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.03.2019.

10:57

Azra je bila alternativa:

Horvat je zaokružio provokativni životni put famoznog lidera "Azre" Branimira Džonija Štulića: od detinjstva u Skoplju, Jastrebarskom i Ninu, do dolaska u Zagreb i studija na Filozofskom fakultetu i jedinstvenog uspeha s pesmama koje je napisao do raspada Jugoslavije.

Brojne analize, izjave, intervjui, sećanja kolega i saradnika, kao i Štulićevi neobjavljeni rukopisi i privatne fotografije povećavaju autentičnost Horvatove knjige. Istovremeno, ona je širi politički, društveni i kulturološki kontekst, u kome je jedan od najboljih kompozitora i tekstopisaca svih vremena pevač i gitarista, s Azrom, živeo i radio.

Svojim odlaskom u Holandiju, (p)ostao je retko dosledan primer vlastitog stiha "jednog dana nema me da nikada ne dođem".

Horvat je 2005. godine objavio knjigu "Fantom slobode" o Štuliću.

Nakon toga, kako kaže za Tanjug, javljali su mu se Štulićevi rođaci, prijatelji, saradnici...

"Oni su mi ispričali sjajne priče koje se nisu našle u knjizi 'Fantom slobode'...Kako je ta prva knjiga rasprodana, mnogi su me nagovarali da napišem nastavak storije o lideru 'Azre' i tako je nastala knjiga 'Štulić: biografija'", kazao je Horvat i dodao da mu je trebalo 10 godina da sve elemente nove priče o Štuliću sabije u jednu celinu.

"Knjiga je kompletna i sadrži mnogo informacija o Štuliću sve do današnjih dana. Kao klinac sam sa 15-16 godina gledao oko 40 koncerata Azre u Zagrebu kada se događao Novi talas. Bila je to inicijalna kapisla koja me je zapalila u klinačkom dobu. Osećao sam da se nešto važno događa i sve do danas pratio sam Štulićev stavaralački opus i životni put", kazao je Horvat.

Cenjeni muzički kritičar kaže da je veliki uspeh Azre bio zasnovan u velikoj popularnosti benda kod običnog naroda.

"Azra" je prodavala po 200.000 ili 300.000 ploča. Danas je to nemoguće. Azra i Riblja čorba su donosile sasvim novu poetiku na jugoslovensku rok scenu. Džonijeva Azra je bila alternativa koja se dopala ljudima i krucijalno uticala na glavne tokove jugoslovenskog rokenrola", kazao je Horvat.

Prema njegovim rečima, Štulić je od 1979. do 1984. godine snimio svoje najbolje pesme.

"Štulić je u tom periodu napisao 107 pesama i Azra je bila na neprekidnoj turneji. Mnoge od tih pesama su bile remek-dela koje danas jednako dobro komuniciraju sa klincima u doba neoliberalizma, kao što je to bio slučaj u vremenu moje mladosti i okvirima sivog socijalizma. Džonijeva pesnička istina je uvek pesnička istina", rekao je Horvat i naglasio da je priča o Štuliću ostala jednako zanimljiva i posle rapada Jugoslavije i njegovog odlaska u Holandiju.

"On je postao neka vrsta Grete Garbo jugoslovenske rok scene. Svi ga svojataju i svi bi želeli da se vrati. Štulić je zadržao sve do danas poziciju čoveka koji je otišao i rekao dosta. Ima nešto što drugi nemaju jer je ostao dosladan u veri da je napravio odličan izbor odlaskom u Holandiju. Kada se Jugoslavija raspala Štulićev unutrašnji svet se razrušio. Nijedan rok autor te generacije nije ostao u toj meri uticajan kao Štulić sve do danas. Paradoks je da Štulić za tih 30 godina nije napisao novu pesmu", zaključuje Horvat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: