Posle biznismena i glumca stiže panker: Da li je Beto novi lider SAD?

Bivši kongresmen iz Teksasa, demokrata Robert Beto O'Rurk (46) objavio je danas na Tviteru kandidaturu za predsedničke izbore Sjedinjenih Američkih Država, koji se održavaju 2020. godine.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 14.03.2019.

11:53

Posle biznismena i glumca stiže panker: Da li je Beto novi lider SAD?
Foto: Gettyimages

On je kandidaturu objavio pre posete Ajovi koja je jedna od ključnih država u ranoj fazi izborne kampanje. Na Tviteru je najavio ulazak u izbornu trku, a dok je govorio, njegova supruga ga je sve vreme držala za ruku. Ko je Beto O'Rurk?

Američki mediji zainteresovali su se za O'Rurka sredinom prošle godine kada je kao demokrata ušao u borbu za senatora. Protivnik mu je bio republikanac Ted Kruz, koji ga je pobedio za dva odsto glasova. O'Rurk je tada vodio energičnu kampanju, zalagao se za imigracionu politiku, finansiranje zdravstvene zaštite i obrazovanje. Uspeo je za nekoliko meseci da sakupi preko 70 miliona dolara.

Ipak, medijima je postao zanimljiv i po svojoj prošlosti.

O'Rurk je, naime, bivši panker i basista. Godine 1991. osnovao je sa svojim prijateljima iz rodnog El Pasa (Teksas) bend Foss. Tog leta, četvorica momaka obišli su tokom muzičke turneje čitavu Ameriku i Kanadu. O' Rurk je kratko bio i bubnjar benda Swedes, koji je izdao album "Summer" 1995. godine. O'Rurk je u svojim dvadesetim hapšen dva puta, ali nije osuđivan. Prvi put je uhapšen 1995. godine zbog preskakanja ograde na Teksaškom univerzitetu u kampusu u El Pasu, što je okarakterisano kao provala. Drugi put je pritvoren zbog vožnje u pijanom stanju 1998. godine.

. Fotografije iz njegove mladosti pojavile su se na društvenim mrežama još kada je bio u trci za senatora Teksasa prošle godine. Potencijalni predsednik Amerike diplomirao je englesku književnost na Kolumbija univerzitetu, što ga, pored njegove umetničke strane, svrstava među malobrojne američke predsednike koji nisu završili prava, filozofiju ili političke nauke. Naime, Ronald Regan završio je glumu, a Donald Tramp, inače ekonomista, ušao je iz sveta biznisa u politiku.

Beto, Amerikanac irskog porekla tečno govori španski jezik. Nakon fakulteta O’Rurk je radio u sferi umetnosti, a potom u internet-provajdingu, sve vreme ispitujući šta želi od svoje karijere. Radio je i kao lektor i pisao kratke priče i pesme u slobodno vreme.

U rodni grad El Paso vratio se 1998. godine želeći da se bavi "odlivom mozgova" u tom kraju zbog nedostatka šansi. Naredne godine osnovao je Stenton strit tehnolodži grupu (Stanton Street Technology Group), softversku komaniju, koju od 2017. vodi njegova žena. U međuvremenu, kompanija je počela da objavljuje onlajn novine Stenton strit (Stanton Street).

U svom gradu O’Rurk je uključen u nekoliko civilnih i neprofitnih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: