- Vesti -

Doktor nauka bez posla, asistent žena koja je studirala 20 godina

Vukovac u osnovnoj školi i gimnaziji, sa 23 godine diplomirala španski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, s prosečnom ocenom 9,43. Objavljivala je naučne radove, usavršavala se u Americi i Rusiji, radila na fakultetu u Španiji. Doktorirala je i postala majka. Sonja Pajić danas ima 32 godine, a posla u Srbiji za nju nema, jer je, kako kažu, previše kvalifikovana.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Screenshot, Prva
Foto: Screenshot, Prva

Kao stipendistkinja Fonda za mlade talente Srbije i stipendistkinja Ministarstva prosvete i sporta, želela je da odmah po završetku osnovnih studija počne da radi.

"Pošto je država uložila u mene, želela sam ovde da ostanem i odmah počnem da radim", kaže Sonja Pajić.

Otišla je najpre u osnovnu školu, gde joj je, kako navodi, direktorka rekla da "njima ne treba doktorand i neko ko će da se usavršava, već neko ko će da radi u školi".

"U stvari, priča iza te priče je bila da su oni već imali nekoga. Danas u Srbiji u većini slučajeva kada tražite posao, konkurs je samo pro forme. Obično je neko već tu. Oni koji žele da rade su već diskvalifikovani jer se prvo traži osoba, a onda se raspiše konkurs", ističe ona i dodaje da je u drugoj školi u koju je otišla dobila isti odgovor.

Nakon toga dobija posao u Granadi u Španiji. Tamo je bila godinu dana. Mogla je da ostane, ali, kaže, želela je da se vrati u Srbiju.

"Imala sam sreće da tokom školovanja dosta vremena provedem u inostranstvu. Bila sam šest meseci u Londonu, mesec i po dana u Americi. Proputovala sam svet. Mnogi ljudi se čude, ali ja sam zaista želela da se vratim ovde", objašnjava Sonja Pajić.

Od svih neuspešnih pokušaja da dobije posao, jedan događaj se posebno izdvaja. On je presudio da izađe u medije. Naime, pre četiri godine Sonja Pajić konkurisala je za mesto asistenta za španski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Uprkos tome što je ispunjavala sve uslove, ovo mesto dodeljeno je, kako kaže, gospođi koja je osnovne studije završavala 20 godina. Sonja je tada pokrenula sudski postupak koji je trajao tri godine. Kada je pravda zadovoljena, tada je istekao i rok ovog radnog mesta. Takođe, više nije mogla da bude asistent jer je u međuvremenu postala doktor nauka.

Celo gostovanje Sonje Pajič pogledajte u video-materijalu u nastavku.

strana 1 od 120 idi na stranu