"Poslednji pozdrav legendi"

U današnjem izadnju dnevnog lista Večernje novosti, među čituljama i pomenima, objavljena je i čitulja posvećena frontmenu britanskog elektro-benda Prodidži Kitu Flintu.

Život

Izvor: Priredio: Miloš B. Jovanoviæ

Utorak, 05.03.2019.

16:30

Foto: B92 / Veèernje novosti

U oproštajnoj poruci koju su nadimcima potpisali, prepostavljamo, vatreni obožavaoci benda Gavra, Dićkor, Urke i Goksi, stoji samo kratak tekst "Poslednji pozdrav legendi".

Frontmen Prodidžija u ponedeljak je pronađen mrtav u svom stanu u Eseksu. Ostali članovi benda kasnije u ponedeljak su, na svom profilu na Instagramu, objavili da je Flint izvršio samoubistvo.

Prodidži je u Srbiji oduvek imao veliku popularnost i vernu publiku, još iz vremena pre danas kultnog koncerta održanog 8. decembra 1995. godine u beogradskoj Hali Pionir.

Pored tog legendarnog nastupa, Prodidži je još nekoliko puta nastupao na novosadskom festivalu Egzit. Bend je 2012. godine na Kalemegdan doveo svoj "Warrior's dance" festival, koji je za jedno veče okupio 20.000 ljudi.
GettyImages
Kit Čarls Flint rođen je 17. septembra 1969. u Eseksu, na istoku Engleske. Odrastao je u ne baš srećnoj porodici. Kada ga je otac izbacio iz kuće, otišao je u Izrael, gde je neko vreme radio kao trgovac.

Krajem osamdesetih, upoznao je di-džeja Lijama Hauleta, da bi potom on i Liroj Tornhil nastupali sa Hauletom kao igrači.

Pevač je postao u hit singlu "Firestarter", a potom i u hitu "Breathe", koji su izdati 1996. Zanimljivo je da je pesma "Breathe", pre nego što je zvanično objavljena, prvi put izvedena 1995. na koncertu u Hali Pionir. Od sledeće, 1997. godine, i albuma "The Fat of the Land", nastupao je kao glavni vokal benda.

Važio je za najglasnijeg člana Prodidžija, ali i najfinijeg. Bend mu je, kako je jednom prilikom rekao, pomogao da izabere šta će da radi, s obzirom na to da su mu ocene u školi bile loše a da nije želeo da se uklapa u razne kalupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: