Dejton, pa The Prodigy: Da li je jedan koncert promenio Srbiju? VIDEO

Prvi strani bend koji se pojavio u Srbiji posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma bio je upravo The Prodigy. Zbog toga je ovaj bend ima poseban status, pogotovo kod jednog dela populacije.

Život

Izvor: B92, Vice

Ponedeljak, 04.03.2019.

13:11

Dejton, pa The Prodigy: Da li je jedan koncert promenio Srbiju? VIDEO
Foto: Getty

Osam dana nakon potpisivanja čuvenog Dejtonskog sporazuma, ovaj bend je održao svoj koncert u Beogradu, praktično dok je rat još zvanično trajao.

Bio je to prvi bend koji je kročio na tlo Srbije neposredno nakon sankcija, a u okviru svoje svetske turneje, kada su bili na vrhuncu slave, posetio Beograd.

Tog 8. decembra 1995. godine, u današnjoj hali "Aleksandar Nikolić", nekadašnjem "Pioniru", zabeležen je rekordan broj posetilaca koji nije prevaziđen ni dan-danas, piše VICE.
Foto: Gettyimages
Dok je celokupna Srbija bila u medijskom i političkom mraku, izopštena u potpunosti od sveta, a mladi u Srbiji izopšteni od same države, bez ikakve nade u bolje sutra, The Prodigy su održali koncert koji je mnogim generacijama naše zemlje bio životna prekretnica, čime su stekli kultni status.

Ovaj događaj je na kulturnom nivou prošao potpuno ispod radara ljudima iz političkog života, a mladima u Srbiji je ulio nadu u bolje sutra.

Prodidži su još dva puta nastupali u Srbiji.

Pogledajte šta su članovi benda rekli na konferenciji održanoj u Beogradu pred koncert 1995. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: