Zapad pun nevernika: Srbi na 7. mestu, tik ispred komšija

Na karti najvećih religijskih vernika u Evropi Srbija je zauzela sedmo mesto.

Život

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2019.

20:00

Zapad pun nevernika: Srbi na 7. mestu, tik ispred komšija
Foto: Azotov/Depositphoto.com

Rezultati istraživačkog centra Pju riserč pokazuju da narodi zapadne Evrope najmanje veruju u hrišćanskog Boga, za razliku od naroda centralne i istočne Evrope.

Na prvom mestu sa najvećim brojem vernika našla se Jermenija sa 79 odsto vernika, na drugom Gruzija sa 73 odsto vernika, zatim slede Moldavija, Rumunija, Bosna, Grčka i Srbija na sedmom mestu, a tik iza nas našli su se Hrvati.

U Srbiji čak 87 odsto ljudi veruje u Boga, odnosno u njegovo postojanje je sigurno 58 odsto, a 29 odsto nije. Samo 10 odsto nacije su ateisti.

Zemlje u kojima većina stanovništva ne veruje u boga su Češka (66 odsto ateista), Švedska (60 odosto), Belgija (54 odsto) i Holandija sa 53 odsto nevernika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

203 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: