- Vesti -

Misterija nestanka prve žene pilota blizu rešenja?

Šta se dogodilo sa Amelijom Erhart, ženom koja se smatra pionirom američke i svetske avijacije i kojoj se svaki trag izgubio 1937. godine na Pacifiku, misterija je i posle više od 80 godina...

Izvor: B92, Independent
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Amelija Erhart je nestala u pokušaju da postane prva žena koja je obletela svet. Teoriju da je njen avion jednostavlno ostao bez goriva i srušio se u okean, već duže vreme osporavaju stručnjaci Međunarodne grupe za obnavljanje istorijskih aviona (The International Group for Historic Aircraft Recovery - TIGHAR).

Sada su se, međutim, pojavili novi dokazi koji bi, kako tvrde istraživači, mogli da pomognu u rešavanju misterije stare osam decenija. Reč je o snimku na 16-milimetarskoj traci, na kome se vidi letelica "Elektra", kompanije Earhart, koja se puni gorivom na ostrvu Nova Gvineja.

Strčnjaci su izneli pretpostavku da se avion u kome su bili Amelija i njen navigator Fred Nunan, najverovatnije spustio na nenaseljeno ostrvo Gardner, sada poznato kao Nikumaroro, gde su "brodolomnici" živeli jedno kraće vreme, a potom nestali.

Kao dokaz toj teoriji, navodi se otkriće aluminijumskog panela za koji se smatra da se savršeno uklapa sa "zakrpom" koja je korišćena za zamenu oštećenog prozora u kabini "Elektre".

Stručnjaci TIGHAR-a se nadaju da će poboljšanjem i zumiranjem snimka moći konačno da utvrde da li se zaista radi o poklapanju. Ako se to ispostavi kao tačno, biće to najsnažniji dokaz da je Amelija Erhart stigla na ostrvo.

Snimak je načinio jedan inženjer rudarstva na Novoj Gvineji, i do sada je bio u vlasništvu njegove supruge, kojoj je pripao posle brakorazvodne parnice. Žena je kontaktirala je TIGHAR 2008. godine, ali su pregovori o ceni, pre nego što je prodala film, trajali punih 10 godina.

Vesti

Beograđanka gađala ljude jajima na pijaci

"Bodljikavo prase" bio je Nedićev šaljivi list, konkurent "Ošišanom ježu". Izlazio je od 6. decembra 1941. do 2. septembra 1944. u Beogradu, jedanput mesečno. Vlasnik, izdavač i urednik bio je Svetomir Stojadinović, a saradnik Miša Dimitrijević. Listajući staru štampu, ovog četvrtka izabrali smo tekst iz drugog broja ovog lista. Prenosimo vam ga u celosti.

Vesti četvrtak 28.02. 17:05 Komentara: 16
strana 1 od 121 idi na stranu