Studenti iz Niša organizovali humanitarni bal za decu obolelu od raka

Sinoć je u Oficirskom domu u Nišu održan prvi humanitarni Studentski bal. Novac koji koji su studenti prikupili namenjen je Udruženju roditelja dece obolele od raka "Nurdor".

Život

Izvor: KCN

Petak, 15.02.2019.

15:15

Studenti iz Niša organizovali humanitarni bal za decu obolelu od raka
Foto: Syda_Productions/ depositphotos.com

Ovaj humanitarni bal organizovali su Studentski parlament Ekonomskog fakulteta, Studentska asocijacija "Nova", kao i Studentski parlament niškog Univerziteta uz podršku ostalih fakulteta i to u susret Svetskog dana dece obolele od raka, koji se obeležava danas.

Bal je otvorio predsednik Gradske opštine Crveni Krst, profesor dr Miroslav Milutinović.

"Siguran sam da će ovaj prvi humanitarni Studentski bal obeležiti 2019.godinu, ali i da će trajati godinama i godinama, sve dok postoji reč 'studenti'", kazao je profesor dr Miroslav Milutinović.

"Posebno me je obradovalo to što su studenti prepoznali značaj reči humanost i što su odlučili da novac daju NURDOR-u. Njihov entuzijazam i volja da pomognu drugima je pokrenula i nas u opštini Crveni Krst tako je i sama opština uplatila NURDOR-u 50.000 dinara za početak. I dalje smo tu da podržimo ove mlade ljude za koje, često kažemo da su mladi budućnost naše zemlje, a oni na ovaj način to i dokazuju", zaključio je profesor.

Anđela Jovanović iz Studentske asocijacije "Nova" rekla je da se nada da će ovaj bal postati tradicija.

"Jako nas je obradovalo i to što smo naišli na razumevanje velikog broja firmi u Nišu koje su ponudile pomoć za organizovanje bala. Posebnu zahvalnost dugujemo Studentskom centru i Studentskom kulturnom centru Niš, ali i svima koji su doprineli da se ovaj bal održi", rekla je ona.

Anđela dodaje da je od posebnog značaja to šro su mladi na ovaj način pokazali želju i volju da vrate prave vrednosti, a to je pre svega humanost i želja da se bezrezervno pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, ali i da se obnovi tradicija građanskog društva održavanja balova. Ona smatra da su studenti, kao budući intelektualci u društvu, pozvani da "ožive" ono najvrednije što društvo ima i da kod mladih probude svest o darivanju.

Studentima su se prudružili i profesori niških fakulteta.

"Dobili smo podršku grada Niša i opštine Crveni Krst koja je prepoznala značaj ovakvih manifestacija", kaže Kristina Petrović, potpredsednik Studentskog parlamenta Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Ona dodaje da su mladi danas okrenuti drugoj vrsti muzike i drugačijim vrednostima, ali je ovo prilika da se vrate pravim vrednostima i da, između ostalog, sačuvaju građansku tradiciju organizovanja balova od zaborava, ali i da istovremeno probude kod sebe i svojih kolega svest o tome koliko je humanost važna.

"Od mladih ljudi zavisi koliko ćemo sačuvati svoje običaje i tradiciju, ali i koliko ćemo toga preneti novim generacija", ističe Kristina i dodaje: "Nadam se da je ovo samo jedan korak ka mnogo većim ciljevima."

Bal su otvorile devojčice iz Ruskog baletskog studija koji radi pri Studentskom kulturnom centru u Nišu i sve su ostavile bez daha, ali je to bio dobar uvod u balsku atmosferu.

Uz odabranu muziku, u svečanim taoletama sala Oficirskog doma je ponovo zasijala u punom sjaju iz vremena kada su se u njoj održavali Oficirski balovi. Uz zvuke klasične muzike ili popularnih melodija salom su zalepršale svečane haljine studentkinja koje su pratili njihove kolege, prenosi KCN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: