- Vesti -

Teorija zavere razbijena posle 70 godina: To je on!

Čovek koji se 1987. godine obesio u berlinskom zatvoru Špandau, u svojoj 93. godini, zaista je bio Rudolf Hes, nekadašnji zamenik vođe Trećeg rajha Adolfa Hitlera.

Izvor: B92
Podeli
Rudolf Hes drži govor, 1937. godina / GettyImages
Rudolf Hes drži govor, 1937. godina / GettyImages

To su potvrdili DNK testovi čiji su rezultati srušili teorije zavere, koje su uspele da opstanu duže od sedam decenija.

Istraživači, koji su nastojali da dokažu da jedan od prvih nemačkih nacista nije zamenjen dvojnikom, ušli su u trag Hesovom rođaku koji živi u Nemačkoj.

Oni su uporedili njegov DNK uzorak sa uzorkom krvi "Zatvorenika Br. 7", iz 1982. godine, koji im je ustupila uprava zatvora Špandau. Uporedni test je otkrio da postoji skoro stoprocentno poklapanje uzoraka, piše Nju sajantist.

Teoretičari zavere, među kojima je i jedan od lekara koji su u zatvoru lečili Hesa - Hju V. Tomas, spekulisali su da je dvojnik zamenio Hesa pre nego što je ovaj 1941. godine odleteo u Škotsku, u pokušaju da zaključi mir sa Velikom Britanijom.

Hitler i Hes na sastanku Nemačke nacionalsocijalističke radničke partije 1939. godine / GettyImages
Hitler i Hes na sastanku Nemačke nacionalsocijalističke radničke partije 1939. godine / GettyImages

Hes je uhvaćen nakon sletanja u Škotskoj, u maju 1941. godine. Do kraja rata bio je zatvoren u londonskom Taueru. Na Nirnberškom procesu 1946. godine, zbog ratnih zločina, osuđen je na doživotnu robiju, a 1947. je prebačen u zatvor Špandau.

Dokor Tomas je tvrdio da se čovek koga je on lečio fizički razlikovao od Hesa. Bilo mu je sumnjivo i to što što je porodica osuđenika godinama odbijala da ga poseti.

Američki vojni patolog Rik Val, jedan od autora međunarodnih forenzičkih istraživanja o genetici, sačuvao je uzorak krvi za potrebe naučnog istraživanja, što se pokazalo veoma korisnim, prenosi Njuzer.

Hasovi ostaci su ekshumirani 2011. godine, kako bi se sprečilo da njegov grob postane mesto hodočašća za neonaciste, što znači da je Valov uzorak iz Špandaua jedini sačuvani trag Hesove DNK.

Gering, Hes, Ribentrop i Kajtl na Nirnberškom procesu 1946. godine / GettyImages
Gering, Hes, Ribentrop i Kajtl na Nirnberškom procesu 1946. godine / GettyImages

Vesti

On mora sam da ubije svoju večeru VIDEO

"Casa de Carne" je kratki film Dastina Brauna koji je osvojio prvu nagradu na ovogodišnjem Animal Film Festivalu. Glavni lik filma odlazi sa prijateljima na večeru, ne znajući da svoju večeru mora da ubije sam.

Vesti sreda 20.02. 09:00 Komentara: 40

Naučnici pronašli vrata Pakla?

Prolaz za Pakao je izgleda pronađen i on se nalazi u Engleskoj, u Notingam okrugu. U praistorijskoj pećini Kresvel Kragles pronađeno je na stotine zaštitnih "tragova koje su napravile veštice".

Vesti sreda 20.02. 08:00 Komentara: 29

Ovo je 11 znakova "ljubavne droge"

Osećaj zaljubljenosti je za svakoga drugačiji. Neki se zaljubljuju češće, pa dobro poznaju taj osećaj, dok drugi možda nisu toliko sigurni da li je u pitanju ljubav ili samo duboka zaljubljenost.

Vesti utorak 19.02. 18:30 Komentara: 8

Jutjub je kriv!

Naučnici su došli do zaključka šta je glavni razlog zbog koga sve veći broj ljudi širom sveta veruje da je Zemlja ravna.

Vesti utorak 19.02. 16:44 Komentara: 135
strana 1 od 112 idi na stranu