- Vesti -

Naučnici otkrili revolucionarne dokaze o razvoju života na Zemlji

Naučnici su u kamenolomu u Gabonu otkrili revolucionarne dokaze o razvoju života na Zemlji - mogućnosti prvobitnih živih organizama da se sami pomeraju.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako navodi Rojters, naučnici su pronašli odlično očuvane fosile u crnom škriljevcu starom 2,1 milijardu godina.

Tu su pronašli cevaste strukture koje su napravili organizmi koji su se kretali kroz retko blato. Fosili datiraju iz perioda kada je život počeo da evoluira u kompleksnije oblike.

Međunarodni tim, predvođen naučnicima sa Univerziteta u Poitiersu u Francuskoj, rekao je da otkriće dovodi do novih pitanja o istoriji života, prenosi Independent.

"Da li je ova biološka inovacija uvod u više usavršene oblike kretanja ili eksperiment koji je bio prekinut drastičnim padom stope atmosferskog kiseonika koja se dogodila pre približno 2.083 milijarde godina?", pitaju se naučnici.

Kako su naveli naučnici, reč je o više ili manje vijugavim strukturama koje su cevaste, prečnika od nekoliko milimetara, i prolaze kroz fine slojeve sedimentnih stena.

Život se pojavio u okeanima na Zemlji pre oko četiri milijarde godina, ali najraniji oblici života nisu bili sposobni da se samostalno kreću.

Kako oni izgledaju, pogledajte u video-materijalu:

strana 1 od 121 idi na stranu