- Vesti -

Naučnici tvrde: Isus je zapravo bio Grk

Isus Hrist nije Jevrejin, već Grk, pokazalo je najnovije istraživanje predstavljeno u dokumentarcu "Amazon Prime". U ovom dokumentarcu se tvrdi da je antički filizof Apoloninus Tajan, koji je propovedao i činio čuda, zapravo sin Božji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pročitajte još:

Profesor "otkrio" ko je zapravo bio Isus Hrist, studenti u šoku

Prevedeno "izgubljeno jevanđelje" menja istoriju o Isusu Hristu

Dokumentarac, naime, otkriva da je su Isusa zamenili sa ovim grčkim filozofom koji je živeo u isto vreme. Opisi Isusovog života i čuda koja je izveo u Novom zavetu možda su pogrešno protumačeni i njih je, bar kako navodi dokumentarac, činio Apolonije Tjanski, prenosi Dejli mejl.

"Između njih postoje upečatljive fizičke sličnosti i postoji više dokaza da je Apolonije postojao", navodi se u dokumentarcu. Dokumentarni film Amazona, "Biblijske zavere", zapravo sugeriše da je Isus mogao da bude Apolonije.

Dokumentarac ne poriče da je Isus postojao kao istorijska ličnost, samo da osoba koja se opisuje u Novom zavetu može da bude Apolonije.

Apolonije je rođen u 3. ili 4. godini pre nove ere u Centralnoj Anatoliji. I Isus i Apolonije su bili propovednici i činili su čuda u prvom veku nove ere. Obojica su imala dugačku bradu.

Film objašnjava kako je Apolonije došao do izražaja tako što je činio čuda i sakupljao sledbenike - na sličan način kao Isus. Bio je Pitagorin učenik, odrekao se mesa, vina i žena. Nije nosio cipele, a pustio je dugačku kosu i bradu.

Foto: Getty
Foto: Getty

"Ubrzo je postao reformator i nastanio se u hramu Eskulapa", navodi se u dokumentarcu.

Rimski imperator Aurelije se čak zarekao da će podići statuu u njegovu čast.

"Navodno je vraćao život mrtvima i govorio o stvarima koje ljudi tada nisu ni mogli da zamisle. I, za razliku od Isusa, postoje dokazi koji dokazuju da je Apolonije zapravo postojao", navodi se u filmu.

Reakcije na ovaj dokumentarac, očekivano, nisu bile dobre. Mnogi su komentarisali da u njemu zapravo nije dokazano da je Isus zapravo bio Apolonije.

"Dokumentarac samo pokušava da baci sumnju na Bibliju, bez ikakvih istorijskih dokaza ili intervjua sa pouzdanim stručnjacima, samo čista pretpostavka", napisao je jedan gledalac.

strana 1 od 121 idi na stranu