- Vesti -

"Postajanje": Od zigota do jedinke u samo šest minuta VIDEO

Nauka je još odavno objasnila da sva živa bića nastaju od jedne jedine ćelije, ali jedno je znati, a sasvim drugo videti kako izgleda taj neverovatan proces nastanka živog stvorenja.

Izvor: B92, Index
Podeli
Printscreen YouTube/Aeon Video
Printscreen YouTube/Aeon Video

Holandski snimatelj Jan van Ijken objavio je kratak film koji prikazuje upravo to i nazvao ga simboličnim imenom "Postajanje".

"Postajanje je kratak film o čudesnom razvoju životinje. Do mikroskopskih detalja vidimo nastajanje salamandera od oplodnje do trena kad se izleže", objasnio je on.

Prvi stadijum razvoja embriona je približno isti za sve vrste, uključujući tu i ljude. U filmu se vidi kako od prve ćelije nastaje ceo kompleksni organizam sa srcem koje kuca i krvotokom.

Proces, koji traje tri nedelje, Van Ijken je sažeo u šest minuta, kombinujući film i ubrzani "tajmlaps" snimak.

"Postajanje" je prikazano na više od 20 međunarodnih filmskih festivala. Na "Innsbruck nature film festivalu", 2018. godine, film je dobio nagradu za najbolji kratki dokumentarni film, prenosi Bored Panda.

Salamanderi ove vrste potiču iz srednje i južne Evrope, a najčešće su smeđe boje. Tokom sezone parenja mužjaci poprime tamnoplavu boju na leđima, bele i crne tačke na nogama i narandžastu na stomaku.

Razmnožavaju se u plitkoj vodi gde polažu jajašca, a mladunci se hrane planktonom pre nego što razviju noge i tada su spremni da izađu na kopno.

strana 1 od 121 idi na stranu