- Vesti -

"Sprovodimo istragu oko sumnje u falsfikat i pokušaj prevare"

Pet slika čije se autorstvo pripisuje Adolfu Hitleru nisu našle kupca, na jučerašnjoj aukciji u Nirnbergu.

Izvor: Beta
Podeli
GettyImages
GettyImages

Pročitajte još:

Aukcijska kuća Vaidler, koja je stavila pejzaže na prodaju, navela je da bi mogli da budu prodati kasnije, ne precizirajući datum.

Nije navedeno zašto prodaja nije uspela. Međutim visoke početne cene slika između 19.000 i 45.000 evra, uz sumnju u njihovu autentičnost uoči aukcije, možda si "ohladili" potencijalne kupce.

U katalogu za prodaju je u sredu bilo još 26 slika, ali su ih vlasti zaplenile narednog dana kao i 37 drugih zbog sumnje u autentičnost uprkos potpisu A.H. ili A. Hitler.

Aukcijska kuća je ipak uspela da proda dva predmeta koja su navodno pripadala Hitleru, porcelansku Majsen vaznu za 5.500 evra i stolnjak za 630 evra, što im je bila i početna cena. Jedna pletena stolica ponuđena za 6.500 evra nije imala ponude.

Svi komadi, zaplenjeni ili ne, dolaze od 23 različita vlasnika, navela je aukcijska kuća koja odbacuje da ima bilo kakvih neregularnosti i navodi da sarađuje sa policijom i tužilaštvom.

"Sprovodimo istragu u tužilaštvu u Nirnbergu oko sumnje u falsfikat i pokušaj prevare", rekla je za Frans pres glavna tužiteljka Antje Babriels-Gorsolke. Ona je dodala da ukoliko se utvrdi da su slike lažne da će proveravati lanac nabavke.

To što se dela proveravaju ne znači automatski da se radi o falsifikatu, navedeno je iz kuće Vajdler.

Aukcijske prodaje Hitlerovih dela redovno su predmet polemike u Nemačkoj, gde je priznanje zločina nacista centralni deo nacionalnog identita.

Kolekcionari, uglavnom stranci, bili su spremni da potroše znatne sume da bi imali neki predmet koji je pripadao Hitleru ili nekome od drugih nacističkih vođa, a prodaje se redovno organizuju u Nemačkoj.

Kuća Vajdler već je prodala više slika pripisanih Hitleru, uključujući par akvarela za 32.000 evra 2009. godine.

Međutim cirkulišu brojne sumnjive slike. Policija je 24. januara zaplenila četiri akvarela pripisana Hitleru koji je trebalo tog dana da budu prodata na aukciji u Berlinu.

Zaplenjena su zbog sumnje u njihovu autentičnost.

strana 1 od 121 idi na stranu