- Vesti -

Razlog malog ledenog doba u 17. veku je genocid nad milionima ljudi?

Evropski doseljenici na američko tlo ubili su 56 miliona pripadnika autohtonih naroda u toku sto godina u Južnoj, Srednjoj i Severnoj Americi i time izazvali napuštanje i zagađivanje velikih poljoprivrednih površina, procenili su istraživači na Univerzitetu Koledž u Londonu.

Izvor: CNN, klix.ba
Podeli
Foto: Thinkstock/ilustracija
Foto: Thinkstock/ilustracija

Povećanje broja stabala i vegetacije na području veličine Francuske rezultiralo je masovnim smanjenjem ugljen-dioksida u atmosferi, navodi se u studiji.

"Do trenutka kada je Kolumbo stigao na američko tlo 1492. godine količina ugljendioksida i klima bili su relativno stabilni. Do promene je došlo 1610. godine. Dakle, ovo je prva velika promena koju vidimo kada su u pitanju gasovi staklene bašte", rekao je profesor geografije Mark Maslin, jedan od koautora studije.

Pre ove studije neki naučnici su tvrdili da su temperaturne promene u 17. veku, koje se nazivaju malim ledenim dobom, bile izazvane samo dejstvom prirodnih sila.

Međutim, kombinovanjem arheoloških dokaza, istorijskih podataka i analize ugljenika pronađenog u ledu na Antarktiku, istraživači UCL-a pokazali su kako je pošumljavanje, koje je direktno izazvano dolaskom Evropljana, ključna komponenta globalnog zahlađenja, rekli su istraživači.

"Jedini razlog zbog kog je došlo do malog ledenog doba u 17. veku je genocid nad milionima ljudi", rekao je Maslin CNN-u.

Istraživači su analizirali antarktički led koji hvata atmosferski gas i može otkriti koliko je ugljen-dioksida bilo u atmosferi pre nekoliko vekova. Ledena jezgra pokazala su da je 1610. godine došlo do manje količine CO2. Ta promena u 17. veku dovela je do hladnijih zima, ledenih leta i propadanja žetve.

Implikacije ove studije nadilaze nauku o klimi i takođe doprinose istraživanjima iz oblasti geografije i istorije, kazao je Maslin, ističući i kako je smrt autohtonih Amerikanaca direktno doprinela uspehu evropske ekonomije.

Naime, prirodni resursi i hrana iz Amerike pomogli su širenju evropske populacije i industrijske revolucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 121 idi na stranu