Pola minuta reklame više od pet miliona dolara, pojaviće se ove zvezde

Kompanije koje planiraju da iskoriste ovogodišnji Superboul, finale američkog fudbala, za reklamiranje svojih proizvoda nisu štedele na angažovanju zvezda koje će se pojaviti u reklamama, pa će tako gledaoci NFL finala moći da vide Saru Mišel Gelar u horor parodiji ali i Džefa Bridžisa i Saru Džesiku Parker kao ljubitelje piva Stela artoa.

Život

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2019.

20:49

Pola minuta reklame više od pet miliona dolara, pojaviće se ove zvezde
Foto: Gettyimages

Marketinški stručnjaci se nadaju da će obezbediti više nego dobrodošlo skretanje pažnje i zabavu u vreme stalnog ekonomskog straha i veoma polarizovane političke klime u SAD.

Superboul LIII će tako biti koliko borba za titulu Nju Ingland Petriotsa i Los Anđeles Remsa na terenu stadiona Mercedes-Benc u Atlanti toliko i borba među kompanijama za pažnju gledalaca.

Slavne ličnosti su oduvek bile sigurna investicija za privlačenje pažnje onih gledalaca Superboula koji ne žele da im se drže predavanja. Uočljivo je smanjenje broja reklama s otvoreno političkom porukom kakve su se mogle videti na finalnom meču 2017. godine.

"Velika tema je povratak laganom humoru. Prepoznato je da je Superboul pre svega zabava", kaže profesor Kim Vitler.

Ipak, NFL finale je i dalje najbolja mogućnost za masovno reklamiranje, i jedna od poslednjih te vrste u eri personalizovanih reklama koje ciljaju pojedince na osnovu podataka prikupljenih u Fejsbuku, Guglu i drugim tehnološkim kompanijama.

Reklama od 30 sekundi tokom Superboula može koštati više od pet miliona dolara.

Očekuje se da u SAD više od 100 miliona ljudi prati duel Petriotsa i Remsa u nedelju po lokalnom vremenu.
Foto: Gettyimages
Direktor jedne kompanije koja se prvi put odlučila za reklamiranje tokom Superboula kaže da je to učinjeno jer utakmica ima "jedinstvenu publiku" koja je zainteresovana za reklame.

Kreativni timovi čine koliko mogu da se istaknu, pa će tako Džef Bridžis oživeti legendarnog Djuda (Dude) iz "Velikog Lebovskog", ali i paze da se sačuvaju od kontroverzi.

"Reč je o veoma velikoj investiciji. Mislim da ćemo videti mnogo humora i reklamiranja proizvoda. Mnogim kompanijama je neugodno da se bave velikim temama", kaže profesor marketinga Tim Kalkins. To praktično znači da ne treba očekivati pominjanje blokade američke vlade ili zida na granici SAD i Meksika.

Međutim, sve to sigurno može biti i druga reč za dosadno. Među onima koji će se reklamirati su i neka od ranije poznatih imena. Pivara Anhojzer-Buš se okrenula svom zaštitnom znaku - konjima.

U njihovoj reklami dva konja vuku dalmatinca kroz polje puno vetrenjača uz zvuke klasika Boba Dilana "Blowin In The Wind", čime se promoviše da se pivo "Badvajzer" pravi uz korišćenje energije iz vetroturbina.

Drugi tipuju na glumce, pa se tako Džejson Bejtman pojavljuje kao liftboj u reklami Hjundaija, Kristina Eplgejt reklamira M&M, dok je kompanija Kolgejt angažovala Luka Vilsona.

Kozmetička kompanija Olaj napravila je horor parodiju s parolom "ubistvena koža" i Sarom Mišel Gelar u glavnoj ulozi.

Amazon se odlučio na šaljivi pristup, pa će Harison Ford, astronauti blizanci Mark i Stiv Keli i drugi isprobavati isporučene proizvode koji ne rade.

Iako Superboul, prema nekim izveštajima, ima muke da angažuje muzičare koji bi pevali pre utakmice i na poluvremenu, takvih problema nema kada su u pitanju reklame.

Pepsi je nastavio svoju tradiciju angažovanja muzičara, pa će tako u reklami za tortilja čips "Doritos" s novim ukusom biti i "Bekstrit bojsi", dok će se u reklami za kiselu vodu "babli" pojaviti Majkl Buble. Pop pevačica Kardi Bi biće medju izvodjačima u reklami kompanije Pepsi.

A što se tiče problema s izvođačima, poznat je primer kada je pevač Trevis Skot pristao da nastupi tek kada je liga pristala da uplati pola miliona dolara u humanitarne svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: